• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uitstel van betaling voor La Ligna

Uitstel van betaling voor La Ligna

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een nieuwe keten die op omvallen staat: La Ligna. De vrouwenmodeketen heeft uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf leed veel verlies in de afgelopen jaren en kampte met betalingsachterstanden. Dat meldt NOS.

Aan La Ligna Investments BV is woensdag surseance verleend, maar La Ligna BV is echter dinsdag al failliet verklaard. Jasper Berkenbosch (DLA Piper) is aangesteld als curator. Een uitstel van betaling leidt in de meeste gevallen tot een faillissement.

La Ligna heeft 52 vestigingen in Nederland en er zijn zo’n 230 mensen werkzaam bij de keten, waarvan 120 mensen op het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Leek. Het personeel is woensdag op de hoogte gesteld van de situatie. De winkels en webwinkel blijven voorlopig geopend.

Ondertussen wordt er achter de schermen al gewerkt aan een doorstart van de modeketen. La Ligna is al met verschillende partijen in gesprek. “We zoeken nu naar belangstellenden om een bod uit te brengen,” zegt curator Berkenbosch. Hij is voor ‘vrij veel partijen benaderd, maar weet nog niet hoe serieus de belangstelling is’. Om een geschikte koper te vinden is ook adviesbureau PwC aangetrokken.

La Ligna: “We leden verlies op verlies”

"Zoals bij veel andere ketens bleef de omzet achter de afgelopen jaren", zegt financieel directeur Martijn Franssen tegen NOS. "We hebben veel gedaan om de kosten per vierkante meter winkeloppervlak te drukken, de marges gingen ook omhoog. Maar het was niet voldoende. We leden verlies op verlies."

Vorige maand zag het er overigens nog hoopvol uit voor de in zwaar weer verkerende keten. “We waren vorige maand dichtbij een oplossing met onze schuldeisers, maar dat is uiteindelijk niet van de grond gekomen,” licht Franssen toe aan RTV Noord. Een van de partijen ging namelijk niet akkoord, toen La Ligna aanstuurde op een langgerekte gegarandeerde terugbetaling van de schulden. Welke partij dat was en waarom die afhaakte, wil hij niet zeggen tegen het FD. Als gevolg van het mislukken van een betalingsregeling was er onvoldoende geld in de kas, waardoor er onder andere geen nieuwe collecties gemaakt konden worden.

Het nieuws dat het bedrijf uitstel van betaling heeft gekregen is hard aangekomen bij het personeel. “Een deel van het personeel wist wel dat we het moeilijk hadden, maar voor een aantal mensen kwam het toch vrij onverwacht,” zegt Franssen in het FD.

In 2012 werd de inkoop- en verkoopstrategie onder leiding van directeur Sandra de Wit nog veranderd, zo kregen de winkels een metamorfose en werd het assortiment aangepast. De focus lag op 'leef kleurrijk' en 'het veelzijdige karakter van de Nederlandse vrouw'. Aanvankelijk leek dat een groot succes; de modeketen liet weten meer klanten te ontvangen en ook werden er meer filialen geopend, onder meer in Drachten en Kampen. De laatste jaren liep de omzet echter steeds verder terug.

La Ligna opende zijn eerste winkel in 1984 aan de Stoeldraaierstraat in Groningen. De winkel had voornamelijk kleurrijke truitjes en bloesjes, maar die vielen zo goed in de smaak dat het assortiment al snel uitbreidde met rokken en broeken. Het succes vertaalde zich vervolgens naar een uitbreiding van filialen in heel Nederland. Het assortiment groeide mee. Vanaf 1992 ontwerpt La Ligna de vrouwencollecties binnenhuis en is het private label la Ligna gelanceerd.

La Ligna