• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uniqlo publiceert lijst van grootste leveranciers

Uniqlo publiceert lijst van grootste leveranciers

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Japanse retailer Uniqlo heeft een lijst met 146 van hun belangrijkste leveranciers en fabrieken gepubliceerd. De lijst bevat ook leveranciers uit zeven landen in Azië en werd gepubliceerd na druk van de campagnegroep War on Want die onthulde dat het bedrijf Chinese textielwerkers gebruikt. Dit werd ontdekt door Student and Scholars against Corporate Misbehaviour (SACOM) uit Hong Kong.

Het rapport door War on Want onthult dat de Chinese fabrieken van Uniqlo de wet overtreden door met name verplichte overuren, gevaarlijke werkomstandigheden, werkdagen van langer dan 20 uur en vanwege de heersende cultuur van verbaal geweld en pesten.

In een poging om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie, heeft Uniqlo een lijst gepubliceerd met de grootste partner fabrieken, met onder andere fabrieken in Bangladesh, Cambodja, China, Indonesië, Japan, Thailand en Vietnam die bijdragen aan de “belangrijkste kledingstukken” van de collecties.

De fabrieken zijn met naam en adres genoemd, feiten waarvan War on Want ze graag wilden zien omdat het anders onmogelijk was voor organisaties en werknemers om contact op te nemen over de huidige situatie.

Thulsi Narayanasamy, War on Want senior programme officer zei: “Deze overwinning wordt gedeeld met werknemers die naar voren zijn gekomen en in opstand zijn gekomen tegen de exploitatie in de Uniqlo fabrieken, verenigingen die ze hebben ondersteund en onze partner SACOM in Hong Kong die aan het hoofd staat van de coalitie van internationale solidariteit.”

“Dit is een les voor Uniqlo. Ze hebben misschien een internationaal netwerk van fabrieken, maar de textielarbeiders hebben een internationaal netwerk van mensen die solidair zijn en bereid zijn om actie te ondernemen.”

Uniqlo vertelde dat de release onderdeel was van hun “toewijding op het gebied van het milieu en mensenrechten” en onderdeel van het doel om de transparantie van de productieketen te vergroten.

Uniqlo