• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D en vakbonden krijgen 48 uur de tijd voor overleg

V&D en vakbonden krijgen 48 uur de tijd voor overleg

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D en de vakbonden moeten weer met elkaar om de tafel om te kijken of ze het loonofferconflict kunnen oplossen. Als ze er voor woensdag 12 uur niet uit zijn, dan doet de kortgedingrechter maandag om 12 uur uitspraak. Dat is de uitkomst van het kort geding dat vandaag diende, dat werd aangespannen door de vakbonden om het loonoffer van 5,8 procent van tafel te krijgen.

Zonder bezuinigingen op de loonkosten gaat V&D failliet, stelde het warenhuis tijdens het kort geding maandagochtend. De bonden hebben al eerder aangegeven best te willen praten over het inleveren van salaris, als het warenhuis garandeert dat er geen banen verloren gaan.

In ruil voor de eenzijdige salarisonderhandelingen krijgen werknemers aandelen van V&D aangeboden, liet het warenhuis tijdens het kort geding weten. Als V&D weer winstgevend wordt, kunnen de medewerkers hun loonoffers zo terugverdienen. De vakbonden vinden deze constructie onacceptabel, omdat er op geen enkele manier een garantie voor het behoud van banen wordt gegeven. Eerder lieten de vakbonden al weten bereid te zijn om een loonoffer van 2 procent te accepteren en benadrukte dit nogmaals tijdens het kort geding. “V&D stelde echter dat het loonoffer niet onderhandelbaar is,” aldus de vakbonden.

Tijdens het kort geding werd eveneens duidelijk dat de financiële situatie van V&D in korte tijd fors achteruit is gegaan. Vooral de omzet in de afgelopen wintermaanden is achtergebleven. V&D heeft vorig jaar 49 miljoen euro verlies gemaakt. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het warenhuis verlies draait. In 2013 leed het concern een verlies van 42 miljoen euro en in 2012 rapporteerde het concern een verlies van 19 miljoen euro.

Zo’n 3.500 werknemers zouden al akkoord zijn gegaan met de verlaging van 5,8 procent als het bedrijf daarmee gered is, zegt de advocaat van V&D. Maar het is onduidelijk waar dit cijfer vandaag komt, stellen analytici. Bij de V&D-winkels werken in totaal 5000 mensen.

‘Kosten moeten omlaag, anders is investering van de baan’

In het kort geding dat vandaag diende, eisten de vakbonden CNV en FNV dat V&D afziet van de eerder aangekondigde salarisverlaging van 5,8 procent. De verlaging is vanaf 1 februari doorgevoerd. Volgens berekeningen van vakbond CNV zouden de verslechterde arbeidsvoorwaarden de werknemer 200 tot 300 euro per maand kosten. Waar dat bedrag op gebaseerd is, is onduidelijk.

V&D laat weten dat het zogeheten ‘loonoffer’ essentieel is voor het slagen van het reddingsplan. Het is dan ook niet uit te sluiten dat andere partijen zich niet meer verbonden voelen met het akkoord en zich op termijn terug trekken, laat Petra de Vries, advocaat van V&D weten. De grootste kostenposten zijn de huur van de panden en het betalen van het personeel, stelt de advocaat. “De huurlasten bedragen 8 miljoen per maand, en de loonkosten zijn circa 9 miljoen”, zegt de Vries, “deze lasten drukken zwaar op de resultaten van V&D.” De loonkosten moeten omlaag, zegt V&D, anders ziet eigenaar Sun Capital alsnog af van de extra investering die het vorige week toezegde.

Om kosten te drukken werd eerder deze maand al aan verhuurders van de V&D-panden gevraagd om een aantal maanden geen huur te innen, wat zorgde voor een hoogoplopend conflict. Er volgden dagen van zware onderhandelingen, waarin de toekomst van V&D aan een zijden draadje hing. Uiteindelijk kwam er vorige week goed nieuws voor V&D: er was een akkoord bereikt met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst. De vakbonden ontbraken echter in het akkoord. De vertegenwoordigers van het personeel, die pas halverwege tijdens de onderhandelingen aanschoven, waren echter kort daarna al weggelopen uit de gesprekken, ‘omdat er 0,0 te bereiken viel’. Eerder dit weekend schoof V&D opnieuw met de vakbonden om de tafel, maar tot een overeenstemming kwam het niet. Volgens vakbonden CNV en FNV onderhandelt V&D met alle partijen behalve met het personeel, dat slechts een salarisverlaging krijgt opgedrongen.

De loonsverlaging van 5,8 procent is onderdeel van een groter bezuinigingsplan, waarbij het warenhuis wil dat het personeel in de komende 4 jaar tot 10 procent salaris inlevert. Dit zou het warenhuis 10 tot 12 miljoen euro moeten opleveren. Volgens V&D is die nodig om te kunnen concurreren met prijsvechtende concerns als Primark, H&M, Zara en Coolcat. Dan zou het warenhuis in 2016 weer winstgevend kunnen zijn.

V&D