• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘V&D gaat verder met helft van de winkels’

‘V&D gaat verder met helft van de winkels’

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D hoopt een doorstart te kunnen maken met bijna de helft minder winkels. Dat zeggen ingewijden tegen NRC Handelsblad.

Van de ruim 62 vestigingen zou slechts de helft geschikt zijn om een doorstart mee te maken. Momenteel bekijken bewindvoerders wie potentiële kopers zijn voor de warenhuisketen.

Het ziet er naar uit dat de surseance op zeer korte termijn uitmondt in een definitief faillissement. Door de surseance zouden partijen wel in de gelegenheid zijn om van tientallen slecht presterende warenhuizen af te komen, zoals de vestigingen in provinciesteden Meppel, Hengelo, Zeist, Weert en Den Helder.

Edwin Krijns, wethouder in Den Helder met economie in de portefeuille, reageert bij BNR Radio op de berichten dat V&D in zijn stad mogelijk verdwijnt. Hij denkt dat het sluiten van de winkel ‘ontzettend vervelend’ kan worden. "Den Helder heeft een regiofunctie,” zegt hij tegen de radiozender, "dus ook voor inwoners uit de regiogemeenten en toeristen maakt de V&D dat Den Helder een aantrekkelijke winkelstad is om te bezoeken. We hebben als belangrijke kustgemeente ook veel toeristen, en die willen ook winkelen in de binnenstad." Concrete signalen over mogelijk verdwijnen van V&D heeft hij overigens nog niet gehad.

De top van V&D hoopt dat er bij een doorstart een overeenkomst wordt gesloten waarbij ook restaurantketen La Place aan boord kan blijven, aangezien deze goed is voor een kwart van de totale omzet van het warenhuis en tevens winstgevend is. Zo zou er op dagen dat La Place open is zeker 350.000 euro aan omzet behaald worden.

Mocht V&D bankroet gaan, dan zou dat de doorstart vergroten, aangezien een koper dan met een schone lei kan starten. Zonder schulden en verplichtingen is het immers een stuk eenvoudiger. De kans dat V&D in januari nog salarissen gaat betalen lijkt klein. Het UWV betaalt bij een faillissement nog 6 weken loon uit, terwijl de winkels de overgebleven voorraad kunnen verkopen.

V&D