• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D mag geen loonsverlaging doorvoeren

V&D mag geen loonsverlaging doorvoeren

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D mag de verplichte loonsverlaging van 5,8 procent niet doorvoeren. Dat is het oordeel van de rechter in het kort geding, dat was aangespannen door vakbonden CNV en FNV. De rechter deed maandag om 12 uur uitspraak.

V&D wilde een loonoffer van 5,8 procent invoeren, om zo de toekomst van het warenhuis veilig te stellen. Werknemers zouden met deze maatregel 200-300 euro per maand minder verdienen. De vakbonden spanden hierop vorige week een kort geding aan om de ‘eenzijdige maatregel’ van tafel te krijgen. In eerste instantie drong de rechter er nog op aan om samen tot een oplossing te komen, maar nieuw overleg tussen V&D en vakbonden FNV en CNV leverde vorige week niets op.

Volgens de Amsterdamse rechtbank is de loonmaatregel niet terecht. De loonverlaging mag dan ook niet worden doorgevoerd voor meer dan 900 leden van FNV en CNV. Vakbond FNV wilde dat het verbod voor alle 5000 medewerkers van V&D zou gelden, maar dat honoreerde de rechter niet. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat niet-leden ook achter de eisen van de vakbond staan.

Vakbonden willen opnieuw in gesprek na uitspraak rechter

FNV Handel-bestuurder Niels Seijker laat in een reactie weten: “Dit is heel goed nieuws voor de V&D’ers maar ook voor alle werknemers. Er mag door werkgevers niet eenzijdig worden getornd aan loon en andere arbeidsvoorwaarden.” Ook FNV-voorzitter Ton Heerst is tevreden over het oordeel van de rechter: “ De cao beschermt mensen volkomen terecht tegen eenzijdige verslechteringen van werkgevers. Het is heel erg fijn voor de medewerkers van V&D en voor werkend Nederland dat de jongens van het grote geld niet aan het langste eind trekken.” FNV laat weten nog altijd bereid te zijn om in gesprek te gaan met V&D.

CNV Dienstenbond is ook blij dat de rechter een stokje heeft gestoken voor de loonsverlaging van V&D. ”Nu de rechter dat niet toestaat, krijgen ook andere werkgevers in Nederland geen vrij spel om hetzelfde te doen,’’ zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Maar hij realiseert zich ook dat het warenhuis en het personeel met de beslissing van de rechter nog niet uit de problemen zijn. “We willen zo snel mogelijk weer in gesprek. Nu de rechter het dictaat van tafel heeft gehaald, is er ruimte om echt te kunnen onderhandelen,” zegt Den Heijer. “Wij zijn altijd bereid geweest te praten over wat werknemers kunnen en willen bijdragen om V&D uit deze crisissituatie te helpen.”

V&D gaat in hoger beroep om uitspraak loonoffer

Voor V&D is de uitspraak ‘geheel tegen de verwachting in’ en het bedrijf gaat in hoger beroep. Het in zwaar weer verkerende warenhuis laat in een persbericht weten: “We mogen onze voorgenomen loonmaatregelen niet doorvoeren bij leden van de vakbonden. Bij het merendeel van de werknemers kunnen de maatregelen wel doorgevoerd worden. V&D beraadt zich hierover.” Het warenhuis is nog steeds overtuigd dat de loonmaatregelen noodzakelijk zijn in de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden. Het is nodig om te concurreren met nieuwe spelers in de markt en om een toekomst te bieden aan de medewerkers. “De loonmaatregelen zijn een belangrijk onderdeel voor de continuïteit van het bedrijf,” zegt CEO Don Roach. V&D benadrukt dat het in gesprek wil blijven met medewerkers, de Ondernemingsraad en vakbonden. Ook bekijkt het warenhuis momenteel alternatieven om de kostenstructuur te verlagen, waarbij ‘de intentie is om de werkgelegenheid te behouden’.

Volgens V&D was het loonoffer van 5,8 procent nodig om het sluitstuk van het eerder gesloten reddingsplan overeind te houden. Het 127 jaar oude warenhuis lijdt al twintig jaar verlies en de afgelopen weken hing de toekomst van V&D aan een zijden draadje. Er werd uiteindelijk een reddingsplan gesloten tussen eigenaar Sun Capital, verhuurders, banken en aandeelhouders. De verhuurders waren daarin bereid de huren te verlagen, terwijl de banken de kredietkraan open hielden en eigenaar Sun Capital extra kapitaal zou investeren. Alleen de vakbonden ontbraken in het akkoord, omdat deze het niet eens waren met het gestelde loonoffer.

Tijdens de behandeling van het kort geding vorige week liet de advocaat van V&D weten dat de onderneming weer in de gevarenzone zou komen als de loonsverlaging niet door zou gaan. Het akkoord over de verlaging van de huur van de winkelpanden zou op losse schroeven komen te staan.

Vorig jaar draaide warenhuis V&D een verlies van 49 miljoen euro, tegenover 42 miljoen euro in 2013.

CNV
FNV
V&D