• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D officieel failliet verklaard

V&D officieel failliet verklaard

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

V&D is donderdagmiddag failliet verklaard door de rechtbank van Amsterdam. Het nieuws werd door de bewindvoerders van het bedrijf bekend gemaakt. Door het faillissement verliezen meer dan 10.000 mensen hun baan.

Het nieuws werd bekend gemaakt in een persverklaring. De 62 winkels van het warenhuis blijven voorlopig open. Het personeel wordt de komende 6 weken uitbetaald via het UWV. Hoeveel mensen hun baan zullen behouden, is nog onduidelijk.

Volgens V&D is dit niet per se het einde van warenhuis V&D en restaurantketen La Place. “De reden voor de aanvraag van de omzetting van surséance naar faillissement is vooral van technisch-juridische aard. Een succesvolle doorstart van V&D en La Place - of delen daarvan - is hierdoor kansrijker,” stelt het warenhuis in de persverklaring. Curatoren Hanneke de Coninck en Kees de Meent zijn nog steeds in gesprek met potentiele kopers over een doorstart.

John van der Ent, CEO van V&D laat in een brief aan het personeel weten: “Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen.” Vervolgend: “Het is dus belangrijk dat we ons allemaal blijven inzetten voor onze klanten en collega’s, hoe moeilijk dat in deze tijd ook is. Want hoe beter onze winkels, restaurants, DC en service centers kunnen blijven ‘draaien’ des te groter is de kans op een nieuwe toekomst.”

Vorige week kreeg V&D uitstel van betaling, wat bijna altijd een voorbode is van een faillissement. Door het faillissement dat vandaag aangevraagd en verkregen is, hoeft de keten de komende maand het personeel geen salaris te betalen, wat neerkomt op een bedrag van zo’n 9 miljoen euro.

Aan de leveranciers laat Van der Ent weten dat het nog steeds heel belangrijk is dat V&D en La Place open blijven. "Dit brengt mee dat producten worden verkocht waarop mogelijk een eigendomsrecht van leveranciers rust,” stelt hij in een brief. Bij de verkoop van producten ontvangen leveranciers 70 procent van de inkoopwaarde als vergoeding. Het is maximaal 70 procent van de verkoopprijs. Dit is sinds de uitstel van betaling van kracht, en die zal voorlopig nog zo blijven.

Vakbonden: “Triest voor personeelsleden V&D”

De vakbonden reageren bedroefd op het nieuws. "Het is heel treurig dat werknemers dit juist vandaag horen, nadat ze eerder voor de Kerst te horen hadden gekregen dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd,” laat Martijn den Heijer van vakbond CNV aan NOS weten. "Mensen gaan zo een bijzonder onzekere jaarwisseling tegemoet. Wij doen ons best om bij de curator werkgelegenheid hoog op de agenda te zetten."

CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer zegt in een reactie: “Het is bijzonder triest dat het personeel van V&D, uitgerekend op een dag waarop we elkaar een goed nieuw jaar toewensen, geconfronteerd wordt met het bericht van het faillissement van hun werkgever.” Hij verwacht dat er grote gevolgen zullen zijn voor het personeel, nu er veel mensen hun baan verliezen en ook het sociale plan vervalt. "Natuurlijk zal CNV de nieuwe eigenaar vragen om sociaal beleid voor de mensen die worden ontslagen, maar niets is op dit vlak meer zeker." Hij hoop dat er een nieuwe eigenaar komt, ‘die hart heeft voor V&D en deze winkels in het hart van zoveel mogelijk steden in Nederland wil behouden’.

Toekomst van 62 V&D-panden onzeker door faillissement

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland is bezorgd over de mogelijke leegloop in de binnensteden. "Als V&D geen doorstart maakt, zal de leegstand oplopen,” vertelt voorzitter Guido van Woerkom donderdag aan Nu.nl. "Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskracht op het winkelend publiek."

V&D kampte al sinds begin dit jaar met financiële problemen. Er kwam een reddingsplan, een flinke reorganisatie, en er werden afspraken gemaakt met verhuurders, vakbonden en eigenaar Sun Capital. Die laatste trok in december de stekker eruit; wegens tegenvallende resultaten in november en december wilde de Amerikaanse private equity partij geen geld meer investeren in het warenhuis.

Waar zijn alle V&D-winkels gevestigd? FashionUnited maakte een overzicht:

V&D