• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D-verhuurder toch geen recht op volledige huurprijs

V&D-verhuurder toch geen recht op volledige huurprijs

Door Tessa Guntlisbergen

29 mrt. 2017

Mondia Investments, de verhuurder van het voormalige V&D-pand in Hengelo, heeft geen recht om de volledige huurprijs te krijgen. De kantonrechter stelde het bedrijf vorige week nog in het gelijk, maar de Hoge Raad bepaalde onlangs toch iets anders. Dat melden diverse media.

De uitspraak is een tegenslag voor Mondia Investments en nog drie andere zelfstandige verhuurders in Den Bosch, Den Helder en Goes. De kleine groep verhuurders ging twee jaar geleden niet mee met het akkoord dat V&D sloot met verhuurders om de huur van februari tot en met juli met 60 procent te verlagen. De tijdelijke huurkorting was volgens het warenhuisbedrijf nodig om faillissement te voorkomen.

Via een kort geding eiste Mondia uiteindelijk het volledige huurbedrag. Aanvankelijk stelde de kantonrechter in Enschede de vastgoedbelegger in het gelijk en moest V&D het volledige huurbedrag overmaken. De huurkorting kost Mondia naar verwachting namelijk 150.000 euro. “Uiteraard staat dat bedrag niet in verhouding tot de schade die V&D zou kunnen gaan lijden”, schreef de kantonrechter in het vonnis. “Maar hoe triest het een en ander voor V&D ook moge zijn, dat doorbreekt niet het recht van een verhuurder op de afgesproken huurprijs.”

V&D ging tegen de uitspraak in hoger beroep en werd daarbij bijgestaan door andere verhuurders. Het bedrijf zou Mondia in de rechtszaal hebben bestempeld als een “free-rider die profiteert van het feit dat vrijwel alle andere verhuurders hun verantwoordelijkheid wel genomen hebben”. De Hoge Raad stelde V&D uiteindelijk gelijk.

Het voormalige V&D-pand in Hengelo staat sinds het faillissement leeg. Een nieuwe bestemming voor het gebouw is nog niet gevonden.

V&D