• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vastgoedeigenaar V&D-pand eist 1 miljoen van Maxeda DIY

Vastgoedeigenaar V&D-pand eist 1 miljoen van Maxeda DIY

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

De huur van het V&D-pand in Hilversum is de inzet van een kort geding tussen vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en winkelketen Maxeda DIY. De vastgoedeigenaar, die het V&D-pand al decennia lang in zijn bezit heeft, stelt de winkelketen verantwoordelijk voor de huur van het pand. Als de pandeigenaar gelijk krijgt van de rechter, kan dat het begin zijn van miljoenenclaims van pandeigenaren van V&D. Dat meldt RTL Z.

Sinds V&D in december uitstel van betaling aanvroeg, is er geen huur meer betaald voor het grote pand in Hilversum, en dat geldt ook voor alle andere panden van het warenhuis. De huur in Hilversum bedroeg bijna 178.000 euro, waarmee de totale huurachterstand inmiddels al 1 miljoen euro bedraagt. Dat bedrag eist Unibail-Radamco nu via een kort geding terug. Het totale bedrag kan echter nog veel hoger uitvallen; omdat het huurcontract tot 2019 doorloopt kan het huurbedrag oplopen tot 6 miljoen euro. Via een bodemprocedure wil de vastgoedeigenaar de huur tot 2019 afdwingen.

Unibail-Rodamco spant kort geding aan wegens misgelopen huur V&D

Maxeda DIY is het overgebleven gedeelte van het vroegere Vendex-KBB, dat inmiddels alleen nog bestaat uit Praxis en Formido. Unibail-Rodamco sloot ooit een huurovereenkomst met V&D en moederbedrijf Vendex. Later werd het bedrijf Vendex-KBB. Dat bedrijf is vervolgens van de beurs gehaald en in delen verkocht, waarna Maxeda DIY overbleef. Hoewel V&D verkocht werd aan Sun Capital, en daarmee geen onderdeel uitmaakt van Maxeda, stelt de vastgoedeigenaar Maxeda DIY wel aansprakelijk voor de niet betaalde huur. Zo zou Vendex de garantie hebben gegeven dat de huur altijd zou worden betaald.

Mocht de rechter Unibail-Rodamco gelijk geven, kan dat een domino-effect betekenen. De vastgoedeigenaar is ook eigenaar van de voormalige V&D-panden in Almere en Leidschendam. De advocaat van de vastgoedpartij heeft het kort geding aan RTL Z bevestigd, maar kon nog geen toelichting geven. Maxeda DIY wilde niet reageren op de zaak. Of er meerdere rechtszaken lopen tegen het bedrijf wegens niet betaalde huur is niet bekend.

V&D