• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vastgoedeigenaren laten zich niet opjutten; doorstart V&D uitgesteld

Vastgoedeigenaren laten zich niet opjutten; doorstart V&D uitgesteld

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De pandeigenaren van V&D-winkels laten zich niet opjagen door de deadline van de curatoren. Als het aan de curatoren lag, kwam er vandaag of binnen enkele dagen duidelijkheid over de toekomst van het warenhuis, maar de vastgoedeigenaren liggen nog dwars.

De verhuurders hebben een voorstel gestuurd aan Cool Investments en het Canadese Hudson’s Bay. Ze zaten maandag nog aan tafel bij bemiddelaar en vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, waarna ze besloten niet meteen in te gaan op het plan van Roland Kahn van Cool Investments.

Veel verhuurders zien het nog niet zitten, omdat ook Hudson’s Bay serieuze interesse heeft en er in een aantal steden ook nog een derde partij interesse heeft in de V&D-panden. Onder de verhuurders zijn voornamelijk investeerders, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen of vastgoedpartijen, bijvoorbeeld IEF Capital. Het belangrijkste voor deze partijen is vooral dat de verhuurovereenkomst op lange termijn goed geregeld is en weinig zorgen met zich meebrengt.

De meeste vastgoedeigenaren zijn bang dat een doorstart onder leiding van Kahn toch tot problemen gaat leiden. Zo ligt een nieuw faillissement op de loer en dan moeten ook de huurprijzen weer verlaagd worden. “Zo komt de rekening weer bij de vastgoedeigenaren te liggen,” zegt een anonieme bron tegen NOS.

Een andere optie is het Canadese Hudson’s Bay, die een nieuw concept wil lanceren in minimaal 30 panden van V&D. Maar ook daar zitten haken en ogen aan. Een nieuw concept opzetten kost veel geld (de panden moeten worden omgebouwd en gerenoveerd) en dan zullen de winkels tijdelijk dicht zijn. Ook dat levert onzekerheid op voor leveranciers en personeel.

Jos van de Mortel van Metroprop is eigenaar van de filialen te Den Bosch, Sittard en Heerlen. "Ik wil een goede deal, liefst voor de lange termijn. En dan graag voor al mijn panden," zegt hij tegen het AD. Hudson’s Bay lijkt daarom ook nog niet uitgesloten. “Ze lijken tot nu toe in meer van mijn panden geïnteresseerd dan Kahn."

Omdat het UWV op 16 februari stopt met het uitbetalen van de salarissen aan het personeel, hebben de curatoren telkens gezegd dat er maandag of dinsdag duidelijkheid moest zijn over de toekomst van V&D. Vastgoedeigenaren stellen echter dat ze rustig de tijd willen hebben, en dat ze zich niet laten opjagen in het maken van een beslissing. Als er volgende week dinsdag nog geen deal is gemaakt met een doorstarter, dan zullen de 63 winkels van V&D hun deuren moeten sluiten. De verwachting is nu dat er vrijdag meer duidelijkheid komt, maar dan moeten de banken en Jumbo Groep ook akkoord zijn met de plannen.

V&D