Italiaans modehuis Versace, het Amerikaanse merk Coach en het Franse modehuis Givenchy stuiten in China op felle kritieken vanwege T-shirts die de merken in hun collecties hebben. Met de T-shirts zou de ‘Chinese soevereiniteit’ worden aangetast omdat Hongkong, Macau en Taiwan worden aangeduid als afzonderlijke regio’s, meldt Reuters. Chinese merkambassadeurs, waaronder actrice Yang Mi, laten via weibo, een Chinees social mediakanaal, weten dat zij hun banden met de merken hebben verbroken.

Versace’s ambassadrice actrice Yang Mi liet via het social mediakanaal weten haar ambassadeursschap te hebben opgezegd. Op het T-shirt van het modemerk staan de namen van hoofdsteden, met de respectievelijke landen erachter, waar boetieks van het merk aanwezig zijn. Versace vernoemde in de lijst HongKong en Macau als afzonderlijke regio’s. Daarmee zouden ze het ‘One China’-beleid tartte, volgens actrice Yang Mi.

Donatella Versace reageerde in een instagram post: “Het spijt mij ten zeerste voor de ongelukkige fout die ons bedrijf heeft gemaakt en die momenteel wordt besproken op verschillende sociale media kanalen. Nooit heb ik de nationale soevereiniteit van China willen ondermijnen en daarom wil ik mij persoonlijk verontschuldigen voor deze onnauwkeurigheid en voor het leed dat het zou kunnen hebben veroorzaakt.”

De politiek in China staat momenteel onder druk. In Hongkong gaan protestanten voor de tiende week op rij de straat op om te demonstreren. De protesten begonnen twee maanden geleden vanwege een wetsvoorstel waarmee inwoners uit Hongkong, dat een ander rechtssysteem heeft als China, uitgeleverd kunnen worden aan China om te worden berecht volgens Chinese wetgeving. Deze wet is inmiddels van tafel, maar veel bewoners hebben hun vertrouwen verloren in de regering van Hongkong, meldt het AD.

Ook modehuizen Givenchy en Coach liggen onder vuur in China. Beide merken worden er volgens Reuters eveneens van beschuldigd dat zij de ‘soevereine en territoriale integriteit’ van China aantasten. Model Liu Wen maakte op maandagochtend (Nederlandse tijd) bekend dat zij haar ambassadeursschap met Coach opzegt, vanwege een T-shirt dat door het bedrijf werd gemaakt waarbij het Taiwan als land vermeldt.

Reuters meldt dat het bij Givenchy eveneens om een T-shirt gaat waarbij Hongkong en Taiwan worden aangeduid als afzonderlijke regio’s. Chinees popidool Jackson Yee liet op Weibo weten dat hij zijn banden met het merk heeft gebroken vanwege het T-shirt. Givenchy laat op het Chinese social mediakanaal weten dat het ‘altijd de soevereiniteit van China respecteert.”

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN