• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vinted onder de loep bij Europese privacywaakhonden voor opvragen scans id-kaarten

Vinted onder de loep bij Europese privacywaakhonden voor opvragen scans id-kaarten

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Privacytoezichthouders uit Frankrijk, Litouwen en Polen zijn een onderzoek gestart naar resale-platform Vinted. Dat blijkt uit een bericht van CNIL, de Franse privacywaakhond.

Aanleiding voor het onderzoek is een significant aantal klachten van verkopers op het platform, die een scan van hun identiteitsbewijs moeten opsturen als zij het geld voor hun verkopen willen ontvangen. De privacytoezichthouders gaan onderzoeken of dat beleid in lijn is met internationale privacywetgeving. Daarnaast kijken ze ook naar de procedures van Vinted met betrekking tot het blokkeren van accounts en het opslaan van gebruikersgegevens.

UPDATE DINSDAG 23 NOVEMBER:

Inmiddels heeft Vinted per e-mail op de berichtgeving gereageerd. “Bij Vinted doen we er alles aan om een gebruiksvriendelijk, vertrouwd en transparant platform te bieden waar mensen tweedehands mode kunnen kopen en verkopen. Dit omvat ook de inspanning om de privacy van onze leden te waarborgen en hun gegevens adequaat te beschermen," zo is in een statement van het platform te lezen. "We wachten op een formele mededeling van de werkgroep over haar onderzoeksgebieden. We zullen uiteraard volledig samenwerken met de autoriteiten.”

Vinted is oorspronkelijk afkomstig uit Litouwen. Om die reden neemt de Litouwse privacywaakhond de leiding in het onderzoek, aldus CNIL. Tegelijkertijd is Vinted actief in meerdere Europese landen, waaronder ook de Benelux. In samenwerking met het European Data Protection Board (EDPB) is daarom een internationale onderzoeksgroep op het vraagstuk gezet.

Beeld: Vinted

Privacy
Tweedehands
Vinted