• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Zara, H&M en American Eagle: De mode-industrie reageert op gebeurtenissen in Gaza

Zara, H&M en American Eagle: De mode-industrie reageert op gebeurtenissen in Gaza

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Zara-winkel in Jerusalem. Credits: AHMAD GHARABLI / AFP

Op 7 oktober bestormden leden van de Palestijnse militante groep Hamas het zuiden van Israël in een aanval die enkele uren duurde en duizenden slachtoffers eiste.

Hamas wordt door landen als de VS en het VK erkend als een terroristische groepering.

Na de aanval lanceerde Israël luchtaanvallen op de Gazastrook, die door Hamas wordt gecontroleerd.

De escalerende situatie in die regio leidde ertoe dat een aantal internationale modebedrijven en -figuren acties ondernamen om hun standpunt over de kwestie te laten zien.

Zara sluit winkels

Kort na de aanval op zaterdag kondigde de Spaanse modegigant Inditex snel de sluiting aan van zijn 84 winkels in Israël, in wat het een tijdelijke maatregel tot nader order noemde. De eigenaar van Zara bevestigde de sluitingen via de websites van zijn eigen merkportfolio, waar een verklaring te lezen was: "Onze winkels zullen tijdelijk gesloten blijven en de retourtermijnen zullen worden verlengd met 30 dagen vanaf de heropening."

American Eagle maakt gedurfd statement

American Eagle maakte zelf een gedurfd statement door in het weekend het billboard op Times Square te vervangen door een afbeelding van de Israëlische vlag. Een foto van het billboard werd gedeeld door Craig Brommers, chief marketing officer van het bedrijf, in een bericht op LinkedIn.

Model Gigi Hadid verduidelijkt haar standpunt

Supermodel Gigi Hadid, van Palestijnse afkomst, wilde vanaf het begin haar standpunt verduidelijken en gaf haar solidariteit en standpunt weer in een post op haar persoonlijke Instagram-account. "Mijn gedachten zijn bij iedereen die getroffen is door deze niet te rechtvaardigen tragedie en elke dag dat onschuldige levens worden genomen door dit conflict - waaronder veel kinderen," begon de post. Hadid zei verder "het terroriseren van onschuldige mensen is niet in lijn met en doet geen goed voor de 'Free Palestine' beweging", en voegde eraan toe: "Ik weet dat mijn woorden nooit genoeg zullen zijn of de diepe wonden van zovelen zullen helen, maar ik bid voor de veiligheid van onschuldige levens, altijd".

Victoria Beckham verheft haar stem

De Britse modeontwerpster Victoria Beckham ging ook naar social media om haar gedachten over de situatie te delen. Haar verklaring luidde als volgt: "In deze tijd van crisis gaan mijn gedachten uit naar de onschuldige slachtoffers van de recente onrechtvaardige en barbaarse aanslagen. Deze daden van bruut terrorisme hebben zowel Israëlische als Palestijnse burgers doen lijden. Als mensen kunnen we niet anders dan diep geraakt worden door deze schrijnende daden. Als moeder en als vrouw is het echt verschrikkelijk om de pijn, het lijden en het verlies van levens aan beide kanten te zien. Ik sta achter de mensen over de hele wereld die een einde willen maken aan het geweld en de haat. Ik sta voor vrede."

Stella McCartney spiegelt gevoelens

Een andere Britse ontwerpster, Stella McCartney, liet haar steun horen op Instagram, waar ze verklaarde: "Mijn hart breekt voor de mensen en families die op dit moment zinloos worden vermoord en mishandeld. Dit is terrorisme. Je hoeft geen Israëliër te zijn. Je hoeft geen Palestijn te zijn. Je moet mens zijn. Nu is het tijd om samen te komen, niet om uit elkaar gedreven te worden. Er is nooit een excuus om onschuldige mensen te doden en daar kunnen we het allemaal over eens zijn."

Mango sluit bijna alle winkels

De Spaanse moderetailer Mango zou ervoor hebben gekozen om zijn ongeveer 50 winkels in Israël, waar zijn winkelnetwerk wordt beheerd door een franchisepartner, te sluiten. Dit werd gemeld door Fashion Network, dat zei dat voorlopig vier winkels open zullen blijven in afwachting van verdere ontwikkelingen.

H&M-winkels blijven tot nader order dicht

Ook de franchisewinkels van H&M in Israël zouden gesloten zijn, waarbij een woordvoerder van de Zweedse retailer volgens Bloomberg opmerkte dat ze "tot nader order" gesloten zouden blijven. H&M heeft momenteel 24 winkels in de regio.

Lush zorgt voor controverse

In tegenstelling tot de grotendeels gedeelde gevoelens, kwam cosmeticamerk Lush online in het middelpunt van de discussie te staan nadat een bord met de tekst "boycot Israël" in de etalage van een van haar winkels was geplaatst. Het bericht werd getoond in het filiaal van de detailhandelaar in Dublin en werd gedeeld door sociale media-gebruikers die tegengestelde meningen hadden over hun perspectief.

In een reactie op de beslissing zei een woordvoerder van Lush in een verklaring tegen UTV: "We zijn een divers bedrijf met medewerkers van alle etnische groepen en religies wier persoonlijke opvattingen en meningen kunnen variëren, dit is ons bedrijfsstandpunt:

"Lush betreurt alle geweld en onrecht. Wij wensen vrede en veiligheid voor alle Israëlische en Palestijnse mensen. Wij steunen de handhaving van het internationaal recht en de mensenrechten van alle volkeren."

CFDA 'veroordeelt' aanval

De Council of Fashion Designers of America (CFDA) gaf een eigen verklaring uit naar aanleiding van de aanslag van zaterdag en merkte op dat het "achter degenen staat die vastbesloten zijn om terrorisme te bestrijden". De organisatie voegde eraan toe: "We rouwen om het verlies van levens en bidden voor het einde van de cyclus van geweld voor een blijvende vrede."

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.UK. Vertaling door Sylvana Lijbaart.

H&M
Israel
Zara