• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Zwitserland is dichterbij een importverbod op bont

Zwitserland is dichterbij een importverbod op bont

Door Susan Zijp

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Unsplash

Een voorstel over het verbod op de import van bont ligt in Zwitserland op tafel. Dat meldt de Zweedse nieuwssite SWI swissinfo. Het volksinitiatief van de Zweedse dierenorganisatie Alliance Animale Suisse (AAS) heeft genoeg handtekeningen opgehaald voor een wetsvoorstel.

Voor een nationale stemming zijn 100.000 handtekeningen binnen 18 maanden nodig. De dierenorganisatie verzamelde met de actie tegen de import van bont 116.140 handtekeningen.

De dierenorganisatie heeft buiten de parlementsgebouwen in de hoofdstad Bern dozen verzameld die de gecertificeerde handtekeningen symboliseerden.

Volgens AAS wordt er jaarlijks 350 ton bont geïmporteerd, wat overeenkomt met het slachten van ongeveer 1,5 miljoen dieren. Deze cijfers moeten naar nul, vindt de organisatie, want “alle levende wezens verdienen het om gerespecteerd en beschermd te worden."

Meer dan de helft van het bont komt uit China, waar er sprake is van “vreselijke omstandigheden waarin dieren worden vastgehouden en gedood, waarvan sommigen worden gevild terwijl ze nog leven,” aldus de alliantie.

Naast het verbod op bont pleit de organisatie ook voor de stop op de import van foie gras. Foie gras wordt met name geconsumeerd rond de feestdagen in december, waardoor de campagne extra weerklank kreeg.

Zwitserland heeft directe democratie. Burgers kunnen zelf nieuwe wetten voorstellen en beslissingen van het parlement aanvechten. Nederland en België kennen een indirecte democratie waarbij het volk kiest voor volksvertegenwoordigers die de wetten in hun plaats maken. In Nederland en België is de import van bont toegestaan.

Bont
Dieren