9x modetentoonstellingen om te bezoeken in 2018
bezig met laden...
Het is wederom bijna het begin van een nieuw jaar, met nieuwe kansen, inspiratie en ontwerpen in de mode in het verschiet. Niets is echter beter dan mode in levende lijve te kunnen zien, om het creatieve proces persoonlijk te mogen ervaren. Het bezoeken van modetentoonstellingen biedt de kans om de historie van een aantal van de meest vooraanstaande modehuizen te ontdekken, en de modetrends en de manier waarop diverse stromingen de geschiedenis van de branche hebben gedefinieerd, te ervaren. Daarom heeft FashionUnited een lijst van negen onmisbare modetentoonstellingen van 2018 samengesteld.
The Vulgar
Aan de hand van elf thema’s rondom het Engelse woord ‘Vulgar’ bouwde curator Judith Clark een tentoonstelling met onder meer werken van Walter Van Beirendonck, Christian Dior, Karl Lagerfeld voor Chloé, Prada, Vivienne Westwood, Louis Vuitton en Givenchy. De expo combineert historische kleding met couture en prêt-à-porter waarbij elk tentoongesteld stuk diverse aspecten van ‘the vulgar’ belichaamt. Ze tonen aan dat smaak een vergankelijk en variabel gegeven is.
Deze tentoonstelling was eerder te zien in The Barbican ArtGallery in Londen en daarna in het Winterpaleis in Wenen. Voor de tentoonstelling in Hasselt worden kledingstukken toegevoegd uit de eigen museumcollectie en uit collecties van internationale bruikleengevers.
Waar: Modemuseum, Hasselt Wanneer: tot 14 januari 2018Cabin Crew
De tentoonstelling ‘Cabin Crew. Fashion In The Air’ presenteert een enorme collectie aan stewardessen-outfits van over de hele wereld. De outfits zijn door de jaren heen verzameld door Cliff Muskiet - zelf werkzaam als purser bij de KLM. In totaal zijn er 1405 uniformen van 523 verschillende luchtvaartmaatschappijen te bewonderen. De collectie van Muskiet is de grootste verzameling ter wereld.
Beïnvloed door mode en tijdsbeelden zijn de outfits door de jaren heen onderhevig aan verschillende stijlen, van functioneel en ingetogen tot stijlvol en sjiek. Sommige luchtvaartmaatschappijen schakelden zelfs de hulp in van wereldberoemde ontwerpers voor het ontwerp van hun uniformen. Zo zijn de outfits zoals die gedragen worden bij de KLM ontworpen door Mart Visscher, en ook Yves Saint Laurent en Christóbal Balenciaga hebben zich ooit aan luchtvaart-uniformen gewaagd.
Waar: Kunsthal, Rotterdam Wanneer: tot 4 februari 2018Fashion Cities Africa
De expositie ‘Fashion Cities Africa’ toont de diversiteit aan mode in verschillende Afrikaanse steden, waar een bloeiende scene aanwezig is, door de ogen van vijftien lokale experts. Fotografen, bloggers en ontwerpers nemen de bezoeker aan de hand voor een tour door hun eigen stad. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.
Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.
Waar: Tropenmuseum, Amsterdam Wanneer: tot 4 februari 2018Frans Hoogendoorn - Een Haagse couturier
Couturier Frans Hoogendoorn is al veertig jaar een geprezen naam binnen de Nederlandse modewereld. Zijn creaties vinden gretig aftrek bij vooraanstaande vrouwen, waaronder leden van de koninklijke familie. De tentoonstelling van de Haagse couturier bevat modetekeningen, filmmateriaal en vele couture-ontwerpen, waaronder ook verschillende particuliere bruiklenen.
Een van de bruiklenen - een wit ensemble – ontwierp Hoogendoorn voor prinses Irene. Zij droeg het bij de begrafenis van haar vader, prins Bernhard. De bruidsjurk van prinses Anita, en een geliefde jurk van prinses Margarita zijn andere bijzondere bruiklenen aan de tentoonstelling.
Waar: Gemeentemuseum, Den Haag Wanneer: tot 18 februari 2018Legendary Trunks - The Exhibition
De tentoonstelling Legendary Trunks - The Exhibition neemt de bezoeker mee langs de iconische creaties van Louis Vuitton. Het modemerk was in haar beginjaren revolutionair wat betreft de productie van koffers. De meer dan 300 authentieke artikelen en koffers van Vuitton, waarvan de oudste stamt uit de jaren 1850, zijn afkomstig uit de privécollectie van een Zweedse verzamelaar en één van ‘s werelds grootste verzamelingen aan koffers. De tentoonstelling maakt zijn wereldwijde debuut in Amsterdam.
Bezoekers krijgen de kans om het productieproces en het verhaal achter de vele koffers en ontwerpen te ontdekken. Blikvangers zijn onder meer koffers afkomstig van de Titanic en enkele reiskoffers van Franklin D. Roosevelt.
Waar: Beurs van Berlage, Amsterdam Wanneer: tot 18 februari 2018Windowshopper
Modelabel Maison the Faux en Museum Arnhem slaan de handen ineen om lege etalages in de Arnhemse binnenstad om te turnen tot mode-en design-tentoonstellingen. In de stad Arnhem zijn twaalf etalages ingericht met creaties van Nederlandse modeontwerpers. Doel van het project is Arnhem op de kaart te zetten als modestad.
Windowshopper is het tweede project dat buiten de museummuren van Museum Arnhem plaatsvindt. 19 november 2017 sloot het museum zijn deuren voor een grote verbouwing en vernieuwing, naar verwachting wordt het museum eind 2019 heropend.
Waar: Museum Arnhem, Arnhem Wanneer: tot 25 februari 2018Art Deco - Paris
De couturier Paul Poiret was een van de grootste vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Zijn invloed reikte bovendien veel verder dan de mode alleen. Het werk van Poiret en dat van de kunstenaars uit zijn omgeving, zou de basis vormen van de Art Deco. Paul Poiret wordt ook wel de vader van de Art Deco genoemd.
De tentoonstelling bevat mode, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie en film, waaronder spectaculaire bruiklenen van The Metropolitan Museum of Art, het Victoria & Albert Museum en is alleen in Den Haag te zien.
Waar: Gemeentemuseum, Den Haag Wanneer: tot 4 maart 20181920s Jazz Age - Fashion & Photographs
De ‘Roaring Twenties’ staan in deze expositie centraal: een periode waarin maatschappelijke veranderingen zorgde voor een nieuwe manier van denken, doen en kleden. Van Parijs tot Londen, New York en Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog valt de moderne vrouw voor een compleet nieuwe kledingstijl, die ook haar veroverde vrijheid symboliseert.
Van sportkleding, fraai bedrukte japonnen, ‘flapper’ jurken met franjes en avondkledij met kraaltjes tot fluwelen capes, kimono’s en zijden pyjama’s; met meer dan 150 kledingstukken en accessoires uit een grote privécollectie biedt de tentoonstelling een blik op de glamour, overdaad en frivoliteit van dit moderne decennium.
Waar: Textielmuseum, Tilburg Wanneer: tot 27 mei 2018Jan Taminiau
Jan Taminiau werkt bijna 15 jaar als ontwerper. Het postzakjasje, een ontwerp uit zijn afstudeercollectie, dat door prinses Máxima bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009 werd gedragen, is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. In 2013 mocht hij twee inhuldigingsjurken voor Maxima maken. De beelden van de kroning gingen de hele wereld over, en bracht zijn carriere in stroomversnelling.
Volgend jaar wijdt het Centraal museum in Utrecht een tentoonstelling aan de ontwerper. Naast nieuw werk van Taminiau en al eerder verworven creaties van hem uit de museale collectie van het Centraal Museum, worden in deze tentoonstelling 'spectaculaire' bruiklenen van Taminiau uit verschillende musea gepresenteerd. Ook krijgt het publiek stukken te zien uit atelier JANTAMINIAU en privéverzamelingen.
Waar: Centraal Museum, Utrecht Wanneer: 21 april 2018 - 14 oktober 2018Beeld: homepage foto: Prada L/Z 2014, ©EtienneTordoir/Catwalkpictures, Overige beelden: Modemuseum Hasselt, Kunsthal Rotterdam, Tropenmuseum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Nordic Exhibitions & Events AB, Textielmuseum Tilburg, Marc de Groot, Masha Bakker