• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • De evolutie van het stewardessen uniform: "Fashion in de Air"

De evolutie van het stewardessen uniform: "Fashion in de Air"

Door Blanca Heise

22 sep 2017

Cultuur |INTERACTIEF

Vanaf 23 September is in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling “Cabin Crew. Fashion in the Air” te zien. Voor deze tentoonstelling heeft KLM purser Cliff Muskiet zijn verzameling stewardessen uniformen vrijgegeven.

Muskiet is altijd al fan geweest van de luchtvaart en door de jaren heen heeft hij 1.416 uniformen van ruim 500 vliegtuigmaatschappijen verzameld. De tentoonstelling toont een deel van deze uniformen die uit verschillende landen komen. De jaren zestig en zeventig zijn het meest spraakmakend door de psychedelische prints en minirokjes van het vliegpersoneel.

Na het eerste uniform in de jaren dertig, hebben de stewardessen outfits heel wat drastische transformaties ondergaan. De stewardess wordt al snel het voorbeeld van een succesvolle en charmante vrouw, waarna veel maatschappijen bekende modeontwerpers inzetten om de trends van die tijd te weerspiegelen in originele creaties, verre van functioneel. Zo ontwerpt Mart Visser het huidige uniform voor KLM en ontwerpt Emilio Pucci in de jaren 60 een kleurrijk uniform met een futuristische ruimte helm voor Braniff.

FashionUnited geeft een overzicht van de evolutie van het stewardessen uniform, inclusief de meest spectaculaire uniformen van de afgelopen eeuw.

Lees en zie meer over de expositie in de kunsthal en verzamelaar Cliff Muskiet in het volgende artikel op maandag 25 September.

Cabin Crew
Cliff Muskiet
Kunsthal Rotterdam