• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Dutch Design Awards: 10.000 euro aan winnaars Young Designer Award

Dutch Design Awards: 10.000 euro aan winnaars Young Designer Award

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

De Dutch Design Awards, een initiatief voor het aanmoedigen van ontwerptalent, heeft voor het eerst een geldbedrag beschikbaar gesteld voor de winnaars van de Young Designer Award. Dit maakt de organisatie kenbaar middels een persbericht. De geldprijs van tienduizend euro per winnaar dient voor de ontwikkeling en professionalisering van jonge ontwerpers. Lisa Konno, Olivier van Herpt en Manon van Hoeckel namen de geldprijs op de award-avond op 28 juni in ontvangst.

De Young Designer Award is een stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Volgens de organisatie staat bij de beoordeling de ontwerper centraal en wordt er gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio. De commissie voor de Young Designer Award van Dutch Design Awards 2018 bestond uit drie designexperts. Jeroen Junte (designjournalist), Jeroen van Mastrigt (creative director) en Georgette Koning (modejournalist) selecteerden onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) de winnaars.

Lisa Konno sleepte de prijs in de wacht met haar kledingcollectie Nobu ‘die de Japanse en Nederlandse identiteit met elkaar vermengt’. Olivier van Herpt ‘ontwierp een machine waarmee hij vormen print die vele malen groter, complexer en verfijnder zijn dan eerder mogelijk was’. Manon van Hoeckel Kreeg de prijs voor haar social design-projecten die ‘op volstrekt natuurlijke wijze de veranderkracht van kunst en design laat zien’.

Schueller de Waal ontvangt Dutch Design Award

De jonge ontwerpers waren niet de enige die tijdens de avond in de prijzen vielen. Ontwerpersduo Schueller de Waal ontving de Dutch Design Award voor de presentatie van de lente/zomercollectie 2018 “Compulsory Shenanigans”. De jury over de winnaars: “Al een tijdje behoort het ontwerpersduo Schueller de Waal tot een van de favoriete Nederlandse modelabels van deze jury. Dat heeft Schueller de Waal te danken aan hun lef om als ontwerpers - in dit zich doorgaans zo conformerende modelandschap - de draak te durven steken met de conventies van de industrie.”

Schueller de Waal wordt gevormd door Philipp Schueller en Rens de Waal. Het label werd in 2014 opgericht. Na enkele kleinschalige presentaties in Parijs en Amsterdam, gaven ze in het najaar van 2017 een grote show in het World Fashion Centre in Amsterdam: “Compulsory Shenanigans”. Met de ironische houding die het label typeert, gebruikte Schueller de Waal als thema voor de show alle clichés rond de immense presentaties van luxe modehuizen.

Over Dutch Design Awards

Dutch Design Awards (DDA) beloont sinds 2003 Nederlandse ontwerpers voor hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Met de wedstrijd, de Awards Night en een (reizende) overzichtstentoonstelling is Dutch Design Awards een platform voor Nederlands design. Sinds 2008 houdt DDA kantoor in designhoofdstad Eindhoven.

Beeld: Dutch Design Awards

Dutch Design Awards
Lisa Konno
Manon van Hoeckel
Olivier van Herpt
Schueller de Waal