• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Het Zuiderzeemuseum opent tentoonstelling over huisvrouwen en handwerken

Het Zuiderzeemuseum opent tentoonstelling over huisvrouwen en handwerken

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more
Cultuur

Het Zuiderzeemuseum opent vanaf 6 juli de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’. Dit kondigt het museum aan in een persbericht. In de modetentoonstelling ontdekken bezoekers wat er allemaal bij komt kijken bij het maken van kleren; een taak die vroeger veelal werd uitgevoerd door de huisvrouw.

Vrouwen waren honderd jaar geleden niet alleen verantwoordelijk voor het huishouden, de opvoeding en elke avond een maaltijd op tafel, maar ook voor de gezinsgarderobe, zo schrijft het Zuiderzeemuseum. Tot haar talloze taken behoorden ook het, verstellen, repareren en (met de hand) wassen van de gezinsgarderobe.>

Meisjes leerden vroeger al jong hoe ze moesten naaien, borduren, breien, stoppen, uitleggen en innemen. Deze technieken worden volgens het museum nog zelden aangeleerd, maar is wel weer in opkomst.

Kledingstukken werden met liefde gerepareerd en vervaardigd, wat zorgde voor diversiteit en eigenheid in de handgemaakte kleding; een Volendammer vrouwenjak met ingenieus gerimpelde patronen, een babybauwtje uit Marken met verfijnde borduurpatronen, kleurrijk geborduurde rijglijven en glanzend kralenbreiwerk, het zijn een paar voorbeelden die in het museum aan bod komen.

Het museum besteedt daarnaast ook aandacht aan het thema duurzaamheid en stelt de bezoeker de vraag ‘wat kunnen wij leren van de hardwerkende vrouw van 1900, zodat wij ook langer met onze kleding doen?’

In de tentoonstelling ‘Kleren maken de vrouw’ die van 6 juli 2019 tot 5 april 2020 loopt, ontdekken bezoekers wat er allemaal bij handwerk komt kijken, kunnen ze het eindresultaat van dit handwerk bewonderen en zelf aan de slag gaan om de eigen kleding een langer leven te geven.

Beeld: Zuiderzeemuseum

breien
Handwerk
huisvrouwen
modetentoonstelling 2019
naaien borduren
stoppen
Zuiderzeemuseum