• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Hoeden van Stephen Jones te zien in Royal Pavilion

Hoeden van Stephen Jones te zien in Royal Pavilion

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Meesterhoedenmaker Stephen Jones heeft het Royal Pavilion, een klein paleis in de Engelse kuststad Brighton, gevuld met zijn extravagante creaties. Voor deze tentoonstelling maakte hij installaties van zijn meest spectaculaire hoeden. Die zijn te bewonderen in de exotische kamers van het gebouw, dat meer dan 200 jaar geleden werd gebouwd als een ‘plezierpaleis’ aan de kust voor koning George IV.

Er zijn meer dan 170 hoeden hoeden te zien uit de veertigjarige carrière van Jones. Op de grote tafel van de Banqueting Room wordt een ‘diner’ geserveerd met hoeden van de beroemdste dragers, waaronder de hertogin van Sussex, Kylie Minogue en Lady Gaga. Op eten en feesten geïnspireerde hoeden zijn geplaatst tussen de koperen potten in de Great Kitchen. Ook zijn er hoeden te zien geïnspireerd op de beroemde koepels en de prachtige Chinese interieurs - Jones’ eerbetoon aan de grootsheid van het Royal Pavilion.

“Ik ben opgegroeid in een badplaats, maar Brighton leek mij opwindend, exotisch en symboliseert voor mij kunst en vrijheid”, aldus Stephen Jones in een persbericht. “In 2012 ontwierp ik een collectie genaamd ‘Chinoiserie-on-Sea’ waarvoor ik uitgebreid onderzoek deed naar Brighton, en met name het Pavilion - dat ik hier nu mijn hoeden laat zien, voelt daarom bijna als thuiskomen. Ik heb nog niet eerder de gelegenheid gehad om hoeden te tonen in de omgeving waarop ze zijn geïnspireerd.”

De tentoonstelling Stephen Jones Hats in the Royal Pavilion’ is samengesteld door Stephen Jones en Martin Pel, conservator kostuum en textiel in het Royal Pavilion & Museums en te zien tot en met 9 juni 2019.

Beelden: © Tessa Hallmann / Brighton & Hove Museums

hoedenmaker
royal pavilion
Stephen Jones