• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In beeld: plaatjes van modefotograaf Mario Testino

In beeld: plaatjes van modefotograaf Mario Testino

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Zijn werk ging al de hele wereld over, maar vanaf 13 mei is er voor het eerst in Denemarken een Mario Testino tentoonstelling. Een introductie is hoogstwaarschijnlijk overbodig is, want de in Peru-geboren en in London-woonachtige Mario Testino (61) is een van ‘s werelds beroemde en gerenommeerde (mode)fotografen. Hij is onder meer ‘huisfotograaf’ van Vogue en Vanity Fair en voor luxemerken als Versace, Gucci en Burberry.

Onder de noemer ‘Mario Testino: No Limits’ wordt op drie verdiepingen in galerie GL Strand in Kopenhagen werk van Testino geëxposeerd. Twee tegengestelde concepten die vaak terugkeren in zijn werk zijn mode en naakt. Een overzicht.

Prinses Diana voor Vanity Fair

Testino was naar verluidt een van Diana’s, Prinses van Wales favoriete fotografen. De Peruaan maakte in 1997 een serie foto’s van haar voor Vanity Fair. Kort na deze shoot kwam Diana om het leven. De fotoserie, misschien wel zijn meest beroemde serie ooit, werd na haar dood uitgegeven in een boek en tentoongesteld in Londen. Vandaag de dag werkt Testino veel voor royals, en hij heeft ook nog een goede relatie met de Britse Koninklijke familie.

Muze Kate Moss

Kate Moss is één van zijn muzes: Testino haalde het Britse model ontelbare keren voor de lens en het duo bouwde door de jaren heen een ware vriendschap op. Van alle foto’s die de Peruaan maakte van het Britse topmodel, werd in 2010 een naslagwerk gemaakt, ‘Kate Moss by Mario Testino’.

Een bijzondere foto van Moss is de coverfoto van de Britse Vogue oktober editie 2008, getiteld ‘Hope en Glory’. Het model draagt een jasje met vlaggenprint en lift haar rok op waardoor haar slip te zien is. De plaat werd in september 2013 geveild door het Britse veilinghuis Christie’s. Er werd maar liefst 26,000 pond (31.000 euro) voor de foto neergeteld. Deze foto is ook te zien in Kopenhagen.

Foto: Kate Moss, Londen, Britse Vogue, 2008. Credit: Mario Testino

Gucci’s gloriedagen

Midden jaren 90 blies Testino samen met Carine Roitfeld van de Parijse Vogue en modeontwerper Tom Ford Gucci nieuw leven in als sexy maar elegant luxemerk door een serie advertentiecampagnes met fetisjisme referenties. Het merk beleefde gloriedagen. De meest controversiële advertentie was die waarin Carmen Cass’ schaamhaar was getrimd in de letter ‘G’. De campagnefoto werd overal verboden.

Roitfeld, Ford en Testino werkten nog jaren samen. Hun stijl werd omschreven als ‘erotic chic’. Naar eigen zeggen maakte Testino in deze periode de switch naar uitbundige en sexy fotografie.

Foto: Tasha Tilberg, Parijs, Nederlands Magazine, 1997 - van Testino, Roitfeld en Ford. Credit: Mario Testino

#TowelSeries

Als u een van Mario Testino’s 2.1 miljoen volgers bent op Instagram, ben u bekend met #TowelSeries. Een ‘persoonlijk project’ van Testino: een portretfoto serie waarin A-listers en topmodellen als Naomi Campbell poseren in niets anders dan een handdoek - of badjas in het geval van Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour. Testino’s Instagram feed staat vol met de portretten. Nummer 1 in de #TowelSeries? Kate Moss. Testino kwam op het idee toen Moss in een witte badjas aan het wachten was bij een fotoshoot.

TOWEL SERIES 82, ANNA WINTOUR. #MarioTestino #TowelSeries @VogueMagazine

A photo posted by MARIO TESTINO (@mariotestino) on

Burberry campagnes

Mario Testino werkt al ruim 15 jaar voor Burberry. Net als bij Gucci sloeg Testino hier ook een andere weg in. Het heritage merk kreeg een moderne make-over, waarbij ook muze Moss werd ingezet.

KATE MOSS, @BURBERRY. #MyBurberry

A video posted by MARIO TESTINO (@mariotestino) on

Foto: Kate Moss & Cara Delevingne voor My Burberry, 2014, door Mario Testino. Credit: Burberry

Magazine Covers

Voor de ‘fashion-bijbel’ Vogue, glamourblad Vanity Fair en fashion magazine V schoot Testino honderden coverfoto’s.

De coverfoto’s van V magazine zijn de meest controversiële. Een voorbeeld is de cover van nummer 82 met Kate Moss en Rihanna. Er zijn twee versies: een met een naakte Moss en een met een naakte Rihanna. Op beiden poseren ze verstrengeld in elkaar. Over de editie die daarop volgde, ‘The emancipatie van Miley’ werd ook gesproken. Miley Cyrus poseert in een provocatieve houding op de cover. Sindsdien is de Amerikaanse kindster veelvuldig topless of naakt gefotografeerd.

Gisele Bündchen

The Guardian kopte een paar jaar geleden ‘Mario Testino: de man die modellen super maakt’. En in het geval van Gisele Bündchen is dat waar, zo claimt de fotograaf zelf. In een interview met de Britse krant zei hij: ‘Niemand wilde haar, behalve ik’. De campagne- en editorial foto’s, waarvoor Testino Bündchen steeds bleef inzetten, droegen bij aan de ontwikkeling van haar modellencarriere tot supermodel-status - met als resultaat een van de meest indrukwekkende modellensalaris-strookjes wereldwijd.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 12 mei, de dag dat ook het Copenhagen Fashion Summit plaatsvindt. ‘Mario Testino: No Limits’ is open voor publiek van 13 mei tot en met 18 september 2016.

Homepage foto: Sienna Miller, Rome, Amerikaanse Vogue, 2007. Credit: Mario Testino.


In Beeld
Mario Testino
Mario Testino No Limits