• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In Beeld: tentoonstelling 90 jaar Marilyn

In Beeld: tentoonstelling 90 jaar Marilyn

Door Anne Buis

bezig met laden...

Cultuur

Dit jaar zou ze negentig jaar zijn geworden: Marilyn Monroe. Vanaf 1 oktober is er in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling gewijd aan ‘s werelds meest bekende blondine.

De tentoonstelling belicht Monroe’s leven en haar nalatenschap, onder meer met voorwerpen uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, California. Na haar dood werden haar eigendommen gezamenlijk opgeslagen en decennialang onberoerd gelaten door de erfgenamen. En 37 jaar later begon de veiling van deze spullen, bij Christie’s in New York, gevolgd door een reeks andere veilinghuizen. Een groot deel werd gekocht door Monroe-verzamelaar Ted Stampfer. De privé-objecten uit zijn collectie, waaronder beroemde kledingstukken, accessoires en persoonlijke documenten, vormen samen met foto’s en filmfragmenten een uniek, intiem beeld van deze vrouw, binnen en buiten het zicht van de camera.

Een van de meest bijzondere items die te bewonderen is: de befaamde witte jurk, die de actrice droeg in de film The Seven Year Itch (1955). De jurk is een ontwerp van William Travilla en werd wereldberoemd door de scène waarin Monroe boven een ventilatierooster van de metro staat. De opwaaiende jurk is een van de meest iconische beelden uit de Westerse filmgeschiedenis.

Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam, laat in een reactie weten: “Dat we een exemplaar van de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan 50 jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe.”

A photo posted by Jan Schoon (@jan_schoon) on

A photo posted by Jan Schoon (@jan_schoon) on

Beeld 1-6, 13: Evert Elzinga
Beeld 7-12: Coll. C. Krogull © Ted Stampfer

MARILYN MONROE
nieuwe kerk