Koninklijke tassen bekroond in Tassenmuseum Hendrikje
bezig met laden...
‘Ontwerp een koninklijke tas’ luidde de opdracht van een internationale wedstrijd die vorig jaar werd uitgeschreven door de Joke Veeze Foundation in samenwerking met Tassenmuseum Hendrikje. Een wedstrijd gericht op nieuw ontwerptalent: van studenten tot recent afgestudeerden aan kunstacademies in Nederland en andere Europese landen.
Joke Veeze was een fervent tassenliefhebber
Aanleiding voor de wedstrijd is de jubileumtentoonstelling ‘Royal Bags’ die in oktober opende ter ere van het twintigjarig bestaan van Tassenmuseum Hendrikje. Op deze expositie zijn tassen te zien van de Europese koningshuizen. Aangezien Joke Veeze een fervent tassenliefhebber en -verzamelaar was, vond de stichting dit een uitgelezen moment om de Joke Veeze Award dit jaar beschikbaar te stellen voor een spectaculair tasontwerp. De hoofdprijs bedraagt 5.000 euro en daarnaast is er een publieksprijs van 2.000 euro. Een interessante bijkomstigheid voor de deelnemende ontwerpers is dat de twee winnende tassen worden opgenomen in de vaste collectie van het museum.
Koninklijk met een knipoog
Van tevoren werden er strenge criteria opgesteld. Zo moesten de ontwerpen vernieuwend en innovatief, functioneel en draagbaar, ambachtelijk en trendsettend zijn. Daarnaast moesten de tassen koninklijk ogen. Dit mocht met een knipoog worden geïnterpreteerd. De materiaalkeuze was vrij. De vierkoppige jury bestaat uit Sigrid Ivo, directeur van Tassenmuseum Hendrikje, Cor Schrama (voorzitter Joke Veeze Foundation), Frans Ankoné (stylist) en Edwin Marck (shopmanager Tassenmuseum Hendrikje). “Naast de koninklijke uitstraling vonden we innovatie heel belangrijk: dat het geen standaard tas is die je al ergens tegenkomt”, vertelt juryvoorzitter Cor Schrama. “Op dat criterium zijn er een hoop ontwerpen afgevallen.”
Beeld: Ontwerp Nienke van Dee
Veel tassen sneuvelden op kwaliteit. Het ambachtelijke was soms ver te zoeken. “We hebben ruim veertig inzendingen ontvangen en zijn daarom zeer kritisch geweest”, aldus Sigrid Ivo. “Ons doel is om ambacht en vakmanschap te stimuleren en een koninklijke tas is uiteraard tot in de perfectie afgewerkt.” Schrama vult aan: “Dan hebben we het niet alleen over de buitenzijde, maar ook over de binnenkant van de tas, waar je in feite niets van de constructie mag zien. Verder waren we op zoek naar de juiste combinatie van draagbaarheid en een heel speciaal object.” Geen gemakkelijke opgave. Het ontwerpen van tassen is een specialisme. Wat opvalt aan de acht genomineerde tassen van zeven verschillende ontwerpers is de voorkeur voor lichte kleuren en goud. De meest interessante ontwerpen van de wedstrijd waren de afgelopen twee maanden al in het museum te zien. Uit deze selectie kon het publiek zijn favoriet aangeven. Onder de genomineerden zijn ook twee internationale tassenontwerpers: de Britse Esin Akan en de Amerikaanse Joy Liotta Horvath kwamen speciaal voor de prijsuitreiking naar Amsterdam.
Winnende tas heeft ‘maximale koninklijke klasse’
De jury koos unaniem voor het ontwerp ‘Maximaal’ van Wietske Neerincx vanwege de onverwachtse mix van materialen, de vernieuwende en tegelijkertijd functionele vormgeving. “Dit is een tas met maximale koninklijke klasse waarmee een royalty een statement maakt”, oordeelde de jury. De gouden tas is opgebouwd uit twee cirkelvormen van spiegelacrylaat met een leren binnentas voorzien van magneetjes. Hierdoor kunnen er barokke figuren op de tas worden geplakt, die de drager zelf kan verschuiven óf aanbrengen op de bijbehorende oorbellen en ketting. De tas kwam in een speciale gouden doos met ‘foto’s’ van Koningin Máxima die set draagt. “Ik ben afgestudeerd als industrieel productontwerper en heb in Milaan bij verschillende ontwerpbureaus gewerkt”, vertelt de ontwerpster aan FashionUnited. “Dankzij een cursus bij Anita Fontaine kwam ik met leerbewerking in aanraking. Momenteel ben ik mijn eigen tassenlijn aan het opzetten waarvoor ik werk met leer, hout en spiegelacrylaat. Het prijzengeld steek ik dan ook in mijn label.”
Beeld: Ontwerp Wietske Neerincx
Polstasje geïnspireerd op de rijksappel
Voor de publieksprijs werden er ruim 3.000 stemmen uitgebracht, zowel in het museum als online. Publiekslieveling bleek het witte polstasje ‘Regalia’ van Nienke van Dee, geïnspireerd op de rijksappel. “De vernieuwende draagwijze complementeert het luxe ontwerp: dit is onmiskenbaar een tas voor een chique gelegenheid”, aldus de jury. De jonge ontwerpster is blij verrast: “Ik ging hier zonder verwachtingen naartoe.” Ze vertelt dat haar tas is gemaakt van nubuckleer, dat licht is opgeschuurd zodat het mooi mat wordt. Het reliëfmotief is een zeefdrukinkt die normaal gesproken wordt geperst voor het maken van 3D-logo’s. “Ik heb ervoor gekozen de tas te bakken in de oven waardoor deze inkt een eigen leven gaat leiden. Een techniek had ik eerder gebruikt heb voor schoenen. Wanneer je de tas opent komt er een kunststof ei tevoorschijn met daarin een ring. Het is dus eigenlijk een juwelentas.” Van Dee studeerde drie jaar aan de Design Academy, waarna ze overstapte op productdesign aan Artez hogeschool voor de kunsten met als specialisatie schoenen. “Maar de liefde voor tassen was zo groot dat ik me nu op beide toeleg.”
De tentoonstelling ‘Royal Bags’ en de ‘Joke Veeze Foundation Expositie’ zijn nog tot en met 26 februari 2017 in Tassenmuseum Hendrikje.
Over The Joke Veeze Foundation
Stichting The Joke Veeze Foundation is opgericht in 2013. De stichting is genoemd naar Joke Veeze, oud-directeur van Akademie Vogue in Amsterdam. De Stichting ondersteunt modeactiviteiten in de ruimste zin van het woord en verleent financiële ondersteuning aan de ontwikkeling van modevormgeving en -styling in Nederland.
Homepage foto: FashionUnited, Foto 2 en 3: Joke Veeze Foundation