• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Mart Visser: “Dit is wie ik ben”

Mart Visser: “Dit is wie ik ben”

Door Blanca Heise

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERVIEW GELUIDSFRAGMENTEN

Mode-ontwerper Mart Visser zit dit jaar 25 jaar in het vak en dat blijft niet onopgemerkt. Visser viert daarom zijn vijftigste couture collectie en zijn 3 jaar als bekend kunstenaar met een expositie Beyond Context in Amsterdam dat op 17 oktober opent. FashionUnited sprak tijdens de opening van de tentoonstelling met Visser over zijn werk als mode-ontwerper. “Ik denk dat ik uiteindelijk het meest kan genieten van hoe organisch mijn carrière is verlopen.”

In 1992 maakt Visser zijn debuut als ontwerper en 3 jaar geleden worden zijn kunstwerken opgemerkt in een documentaire op tv. Over het succes van Visser valt niet te twisten, met couture shows, pret-a-porter collecties bij V&D en zijn Artwork die verkocht worden in Miami. Toch beschrijft Visser de tentoonstelling Beyond Context als zijn hoogtepunt. “Ik vind deze expositie een heel prettig hoogtepunt. Het is mooi organisch verlopen: starten als couturier met grote shows, mijn Artwork dat erbij komt en dan ook nog een enorm online-platform in no-time.”Luister meer

Gedurende zijn vijfentwintigjarige carrière blijft zijn eerste creatie zijn favoriet. De cape die hij maakte in juni 1992 voor zijn afstudeercollectie aan Modeacademie Montaigne, werd ook gedragen door zijn moeder, voormalig CDA kamerlid Marry Visser-van Doorn, die overleed in 2009.

De vrouw als inspiratie

Sinds zijn start in 1992 kleedde Visser zijn moeder en andere vrouwen graag. De liefde voor vrouwen is vanaf het eerste moment zijn grote inspiratie geweest. “Ik houd van vrouwen. Ik denk dat je als gay naar een vrouw kan kijken, omdat je haar echt heel mooi vindt. Je ziet haar niet als lustobject.”

De emotie die het kleden van een vrouw met zich meebrengt, maakt de ervaring mooi en intiem, volgens de couturier. “Kunst en mode maakt emotioneel, het doet iets met je. Twee weken geleden was ik nog bezig met het kleden van een prachtige bruid die huilend naar beneden komt, daar sta ik natuurlijk ook bij, jankend,” lacht Visser. Deze intieme momenten wilt de couturier de bezoeker ook laten ervaren tijdens de expositie, ze moeten geraakt worden, op wat voor manier dan ook.

De afgelopen 25 jaar: “Ik kan creëren wat ik wil”

Visser wil, naast intimiteit, in zijn expositie laten zien dat hij niet gebonden is aan één onderwerp of één kunstvorm. De ontwerper omschrijft de afgelopen 25 jaar dan ook als 'vrijheid van leven. “Ik heb rust in mijn werk, of ik nu een nieuwe pret-a-porter collectie maak of een prachtige jurk voor een couture klant. Dat is was het is: ik kan maken wat ik wil, creëren wat ik wil en dan zien wat voor een platform het onbewust wordt.”Luister meer

Toekomstplannen? Die heeft de Visser niet, “Carpe Diem. Ik kijk elke dag wel hoe het gaat. Dit is wie ik ben en dit is wat ik maak. Ik zie het wel gebeuren.”

Beeld: FashionUnited
Beyond Context
Mart Visser