• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Oscam en Modemuze initiëren modetentoonstelling Resist! Take a stand in fashion

Oscam en Modemuze initiëren modetentoonstelling Resist! Take a stand in fashion

Door Marjolein Stormezand

27 aug 2018

Cultuur

Mode kan onderscheiden en binden, maar het kan ook een politieke boodschap behelzen en verzet vormgeven. Geïnspireerd door kledingstukken uit de modecollecties van vier Nederlandse musea laten vier teams van fotografen, redacteuren en bloggers hun hedendaagse interpretatie van ‘verzet in de mode’ zien. De foto- en blogtentoonstelling Resist! Take a stand in fashion opent vrijdag 31 augustus in Open Space Contemporary Art Museum (Oscam) te Amsterdam. Dit heeft de organisatie in een persbericht aangekondigd.

Oscam en Modemuze, een platform voor mode-en kostuumerfgoed, hebben in totaal veertien fotografen, redacteuren en bloggers uit hun netwerk, waaronder Marques Malacia, Yves Saidi, Sterre Snijders en Dorien Duivenvoorden, benaderd om in vier teams aan een ‘verzets-mode-object’ afkomstig uit het Tropenmuseum, Centraal Museum, Museum Rotterdam en Amsterdam Museum te werken. Deze objecten waren het startpunt voor een nieuw verhaal en een nieuwe beeldtaal. Volgens het persbericht is dit uitgemond in een tentoonstelling met een hedendaagse visie op het thema verzet en mode.

De teams zijn bij elkaar gebracht door curatoren Marian Duff (Oscam), Mila Ernst en Lisa Whittle (Modemuze). Oscam is een initiatief van MAFB - Amsterdams Fonds voor de Kunst. Sinds 2014 werken Modemuze en MAFB samen aan programma’s voor een nieuwe generatie modevormgevers, kunstenaars, redacteuren en bloggers.

Beeld: Alexander van Keulen via Oscam

Beeld : Yves Saidi via Oscam

Beeld: Carin en Ferry Drenthem Soesman via Oscam

Modemuze
Modetentoonstelling
OSCAM
Resist! Take astand in Fashion