• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Stichting M-ODE houdt mode evenement tijdens We Make The City

Stichting M-ODE houdt mode evenement tijdens We Make The City

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |PRIMEUR

‘We Make M-ODE’: zo heet het evenement dat Stichting M-ODE eind juni organiseert. Het evenement is onderdeel van het festival We Make The City en vindt plaats van 20 tot en met 24 juni op verschillende locaties in Amsterdam, zo is te lezen op de website.

Het idee voor Stichting M-ODE dat achter het evenement zit, komt van Peter Leferink: hoofddocent fashion en design aan het AMFI en onder andere oud lid van de adviesraad van Amsterdam Fashion Week. Leferink’s werkzaamheden omvatten onder andere het organiseren van evenementen en het optreden als consultant in de modeindustrie. Leferink zag een nieuwe beweging ontstaan die zich richt op betere dingen doen met goede mensen, duurzaamheid in een pure vorm. En dat gaat verder dan enkel het werken met eerlijke materialen en werkomstandigheden: de managing director van Stichting M-ODE benadrukt aan de telefoon met FashionUnited dan ook dat het bewerkstelligen van duurzame relaties van essentieel belang is. Zo legt Leferink uit dat Stichting M-ODE in het leven is geroepen om Nederlandse modemakers ondersteuning te bieden waar nodig, en zolang dat nodig is, binnen het kader continuïteit en internationalisering. Dat roept het idee op om een evenement te organiseren waar dit duurzame aspect centraal staat. Wanneer hij vervolgens Iris Ruisch benadert, is ‘We Make M-ODE’ een feit.

“We Make M-ODE is een multidisciplinair mode evenement dat de stad Amsterdam en de inwoners verbindt met innovatieve en duurzame visies op mode en de makers daarvan”, zo staat te lezen op de website. Voor het evenement wordt samengewerkt met Amsterdam Stadsdeel West, WOW, Vondel CS en Circl. Uit de gedeeltelijke programmering op de website blijkt dat onder andere Bas Kosters, Ajbilou Rosdorff, Sophie Roumans, Merel van Glabbeek, Judith van Vliet x Amber Ambrose Aurèle, Ineen van Leon Blok en Lhana Marlet en Hacked By_ een presentatie gaan geven tijdens het evenement. Bas Kosters creëert eveneens een tijdelijk atelier in het Machinegebouw op het Westergasterrein waar hij ter plekke een nieuwe collectie maakt uit tonnen kledingafval van de stad Amsterdam die daar opgestapeld zal liggen als een afvalberg. Ook vindt er een designer pop-up shop plaats in VondelCS en wordt daar een documentaire over couturier Frank Govers getoond. In Circl aan de Zuidas wordt een duurzame modemarkt georganiseerd.

Peter Leferink en Iris Ruisch organiseren ‘We make M-ODE’

Een meerdaags mode-evenement dat ook nog eens wordt georganiseerd in Amsterdam: klinkt dat niet als een alternatieve Fashion Week? “We Make M-ODE is geen Fashion Week zoals we die kennen,” stelt Leferink telefonisch tegenover FashionUnited. “Je hebt bijvoorbeeld de Fashion Week in Amsterdam, en Fashion Clash in Maastricht, maar die twee evenementen zijn ook nooit met elkaar vergeleken. Nee, qua opzet en programma is ‘We Make M-ODE’ heel anders dan de Amsterdamse modeweek.” Zoals gezegd staan gezond ondernemerschap, duurzaamheid en innovatie centraal, en dat is dan ook wat ‘We Make M-ODE’ onderscheidt van andere evenementen die zich richten op mode.

Stichting M-ODE is een geesteskind van Peter Leferink, hoofddocent fashion en design aan het AMFI en onder andere oud lid van de adviesraad van Amsterdam Fashion Week, en Iris Ruisch, voormalig creatief directeur van Amsterdam Fashion Week . Het doel van de stichting is om mode ontwerpers, ontwikkelaars en ondernemers naar een hoger niveau te tillen, duurzame en verantwoordelijke ondernemingen, producten en bewegingen te creëren. M-ODE organiseert evenementen, workshops, seminars en master classes.

Dit artikel is geschreven door Caitlyn Terra en May-Anne Oltmans

Beeld: Stichting M-ODE website

Iris Ruisch
M-ODE
Peter Leferink
we make m-ode
we make the city