• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Tentoonstelling Paul Smith opent in Modemuseum Hasselt

Tentoonstelling Paul Smith opent in Modemuseum Hasselt

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

”Als je een vraag stelt, geef ik je een paar sokken,” zegt modeontwerper Paul Smith op de openingsavond van de tentoonstelling. De tentoonstelling 'Hello, my name is Paul Smith' is na het succes in Londen overgevlogen naar het modemuseum in Hasselt. "Het was zo druk op de openingsavond van de tentoonstelling," vertelt Donna Loveday, curator van de tentoonstelling, lachend. "Het was een mix van mensen die lang fan zijn van Paul Smith en al jarenlang zijn kleding dragen, en studenten. Dat is precies hoe Smith het graag wil hebben.”

"Toen het Modemuseum Hasselt ons uitnodigde om de expositie daar te presenteren waren we heel enthousiast,” vertelt Loveday. “Het modemuseum in Hasselt staat bekend om sterke en goede modetentoonstellingen van getalenteerde ontwerpers. Daarom leek het ons een geschikte locatie. Ook omdat de ruimte die het museum beschikbaar stelt goed aansluit bij de grote van de tentoonstelling." De tentoonstelling in Hasselt is 400 vierkante meter groter dan in Londen. "Dit betekent dat we meer stukken kunnen laten zien aan het publiek. Bepaalde secties konden we in Londen niet laten zien, omdat in het Design Museum niet genoeg plaats was. We hebben een gedeelte van de tentoonstelling uitgebreid en meer fotografie van Smith toegevoegd. Ook worden horloges uit het horloge archief tentoongesteld."

Achter de schermen bij Paul Smith

De tentoonstelling is samengesteld door Donna Loveday, in samenwerking met Paul Smith en zijn team. "Het idee van de tentoonstelling is om het publiek een kijkje achter de schermen te geven," zegt Loveday. De belangrijkste ontwikkelingen van het merk Paul Smith worden aangestipt. Van de eerste winkel die Smith bezat, vergelijkbaar met een schoenendoos, een recreatie van zijn 'rommelige' kantoor tot de eerste showroomruimte van het merk in een hotelkamer in Parijs. “Er is ontzettend veel te zien in de tentoonstelling,” vertelt Loveday. “Het eerste dat men ziet als ze de tentoonstelling bezoeken, is Smith's eerste winkeltje van 9 vierkante meter groot.”

De ontwerper wil dat de tentoonstelling inspirerend is, specifiek voor een jongeren doelgroep. “Het gaat namelijk over het belang van het hebben van een droom. Als er iets is dat je heel graag wilt doen en je vastbesloten bent dit te realiseren, dan is het mogelijk. Dat zegt hij altijd tegen mij.” Dit uitgangspunt vertaalde zich naar de sectie 'The hotel bedroom'. Smith presenteerde zijn eerste collectie in een hotelkamer. Meer kon hij zich toen niet veroorloven. “Hij heeft de collectie letterlijk op de bedden in een hotelkamer in Parijs gelegd en potentiële kopers uitgenodigd om de collectie te komen bekijken.”

Naast mode ligt de focus ook op kunst, design, video, fotografie en de creatieve ontwikkeling die Smith heeft doormaakt en waar hij zijn inspiratie en ideeën vandaan haalt. “Als je het kleine begin van zijn carrière vergelijkt met waar hij nu staat, is de ontwikkeling fenomenaal,” zegt Loveday. “Ik wilde het publiek meenemen naar het begin van het bedrijf om de ontwikkelingen te laten zien. Op die manier kunnen we verschillende facetten van het bedrijf uitleggen en wat die allemaal inhouden. Een voorbeeld is dat het proces van het ontwerpen van kleding wordt getoond. Dus van het eerste idee tot het laatste moment van de modeshow. De tentoonstelling zal mensen inzicht geven in wat Smith precies doet, waardoor ze hem misschien beter begrijpen.”

'Hello, my name is Paul Smith' gaat toeren

"Het plan is om verder te toeren met de tentoonstelling, zowel in Europa als wereldwijd. We zijn in gesprek met een aantal locaties. Ik kan nog niet zeggen waar precies, omdat er nog niets bevestigd is. Maar de exhibitie gaat binnenkort naar Tokyo en misschien twee locaties in Japan. We zijn ook in gesprek met locaties in China. We zouden het leuk vinden om de laatste tentoonstelling in Europa te presenteren."

De tentoonstelling is geopend van 30 januari 2015 tot 7 juni 2015 in het Modemuseum te Hasselt.

designmuseum
hellomynameispaulsmith
MoMu
paulsmith