Tentoonstelling ‘The Hoodie’ in Het Nieuwe Instituut

In het Rotterdamse museum Het Nieuwe Instituut is van 1 december 2019 tot en met 12 april 2020 de tentoonstelling ‘The Hoodie’ te zien. In deze tentoonstelling wordt de rol die dit ‘controversiële’ kledingstuk speelt in cultuur, mode en politiek verkend. Dat maakt het museum bekend in een persbericht.

De hoodie werd door kledingproducent Champion uitgevonden in de jaren ‘30 voor werklui en is nu, mogelijk, het laatste politieke kledingstuk binnen de Westerse mode, meldt het museum. ‘De hoodie biedt veel verhalen: over sociale ongelijkheid, jeugd- en subcultuur, politiegeweld, racisme, privacy, angst en stijl. Het is een kledingstuk dat allerlei sociale en culturele constructies communiceert; afhankelijk van geslacht, locatie, leeftijd, afkomst en gedrag van de drager, maar ook van de vooroordelen en politieke overtuiging van de kijken’, aldus het persbericht.

Tentoonstelling ‘The Hoodie’ in Het Nieuwe Instituut

Volgens het museum loopt de hoodie mee in de voorhoede van de mode en wordt gehypet als trend en must-have item. Elders wijst de trui-met-capuchon richting morele paniek, wordt het door bepaalde instanties verbannen of is het een symbool van ongelijkheid, misdaad of rebels gedrag.

Schrijver en curator Lou Stoppard wil met de ‘The Hoodie’ een dynamische tentoonstelling neerzetten, meldt het museum in het persbericht. Waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. De tentoonstelling verkent verschillende, elkaar soms kruisende thema’s, waaronder de opkomst van de beveiligingscultuur en gezichtsherkenning, muziek en subcultuur en het debat over gender fluidity.

De tentoonstelling toont werk van onder andere Campbell Addy, John Edmonds, Sasha Huber, Rick Owens, David Hammons, Lucy Orta, Thorsten Brinkmann, Vetements, Vexed Generation. Twee speciale opdrachten zijn uitgeschreven aan kunstenaars Bogomir Doringer en Angelica Falkeling.

Foto1: John Edmonds, Untitled (Hood 13), 2018

Foto2: John Akehurst, Lucy + Jorge Orta - Refuge Wear Intervention, London East End 1998, 2018

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN