• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Thema voor mode-event State of Fashion 2018 bekendgemaakt

Cultuur

Thema voor mode-event State of Fashion 2018 bekendgemaakt

Door Marjolein Stormezand

9 feb. 2018

De locatie, data en de eerste deelnemers voor State of Fashion 2018 is bekendgemaakt. De tentoonstelling die in het teken van een duurzamer en eerlijker modesysteem staat, vindt van 1 juni tot en met 22 juli 2018 plaats in De Melkfabriek in Arnhem. Op de tentoonstelling zullen grote modehuizen en commerciële krachtpatsers zoals Vetements, G-Star RAW, H&M en Zegna te zien zijn.

De tentoonstelling, samengesteld door curator José Teunissen, heeft dit jaar het centrale thema Searching for the new luxury. Samen met ontwerpers onderzoekt de curator hoe men verbeeldings-, verleidings- en innovatiekracht in kan zetten om de mode-industrie duurzamer en inclusiever te maken.

Verandering is nodig, leest het officiële persbericht van State of Fashion 2018. De mode- en textielindustrie is – na de olie-industrie – de meest vervuilende industrie ter wereld. Het huidige systeem van luxe modemerken, ‘fast fashion’ ketens en snelle opeenvolgingen van collecties is daar debet aan. Tegelijkertijd komen designers, de industrie, NGO's, de overheid en wetenschap met talloze onverwachte innovaties die het modesysteem fundamenteel kunnen veranderen. Om verandering in de industrie in gang te zetten, zullen al deze partijen moeten samenwerken, stelt Teunissen.

Voor de tentoonstelling brengt Teunissen een controversiële mix van partijen samen: revolutionairen als Vetements, Fashion Revolution en Apparatus 22 presenteren zich naast G-Star RAW, H&M en Zegna. Innovatoren als Bruno Pieters, Osklen en Iris van Herpen gaan een relatie aan met nieuwe makers als Orange Fiber, Self-Assembly, Pauline van Dongen, Rafael Kouto en 11.11 / eleven eleven.

Onderdeel van State of Fashion 2018 is een tweedaagse conferentie over de toekomst van mode die op 31 mei in nauwe samenwerking met ArtEZ University of the Arts wordt georganiseerd. Naast ontwerpers, bedrijven, academici, NGO’s, beleidsmakers en studenten zijn ruim honderd change-agents van Europese modebedrijven op uitnodiging van Control Union en Textile Exchange aanwezig, om deel te nemen.

De volledige programmering wordt in april bekendgemaakt op de website van State of Fashion. Toegangskaarten voor de tentoonstelling en het programma zijn vanaf dat moment ook beschikbaar.

Het vierjaarlijkse mode-event State of Fashion richt zich op een duurzame toekomst. Als internationaal en interdisciplinair platform voor ideeën, experiment, onderzoek en samenwerking verenigt State of Fashion ontwerpers, bedrijven en opleidingen in mode en textiel, met de gedeelde ambitie hun industrie toekomstgerichter, eerlijker, milieuvriendelijker en meer humaan te maken.

Beeld: Ying Gao

Beeld: Honest By Bruno Pieters

Beeld: Fashion Revolution