• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Zien: Edwin Oudshoorns jurk voor museum De Lakenhal

Zien: Edwin Oudshoorns jurk voor museum De Lakenhal

Door Marjolein Stormezand

3 jun. 2019

Cultuur

Tijdens de restauratie van museum De Lakenhal kregen vijf vooraanstaande Nederlandse ontwerpers van het museum de opdracht nieuwe wollen stoffen op basis van oude ambachten en hedendaagse technieken te ontwerpen. Vanaf de heropening van het museum op 20 juni 2019 zijn deze ‘Nieuw Leids Lakens’, opgenomen als onderdeel van de museumcollectie, te zien.

Het Leids Laken is een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. De Nieuw Leids Lakens werden ontworpen door Christie van der Haak, Mae Engelgeer, Edwin Oudshoorn, Claudy Jongstra en Petra Blaisse en op traditionele wijze vervaardigd, zoals de vroegere Leidse Lakens. Met het Nieuw Leids Laken wil het museum de textielgeschiedenis nieuw leven inblazen en de tijdloze relevantie en rol van de textielindustrie benadrukken.

De ontwerpers en kunstenaars kregen voor het ontwikkelen van ‘Nieuw Leids Laken’ toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum en hulp van onder meer het TextielMuseum in Tilburg.

Zo liet modeontwerper Edwin Oudshoorn zich inspireren door de collectie met Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal, gekenmerkt door sierlijke dierlijke en florale elementen. Zijn Nieuw Leids Laken werd verwerkt als couture-jurk, een vorm die naadloos aansluit bij het handschrift van de ontwerper.

De stoffen van de vijf ontwerpers zijn vanaf de opening per strekkende meter en als DIY-pakket verkrijgbaar in de museumwinkel.

Over De Lakenhal

Ruim 700 jaar lang werd in Leiden het Leidse Laken geproduceerd. Om de kwaliteit te waarborgen richtte het stadsbestuur van Leiden in 1641 de keur- en verkoophal de 'Laecken-Halle' (Lakenhal) op, waar in 1874 het museum zich vestigde. In De Lakenhal werd het gekeurde Leids Laken voorzien van het officiële Lakenloodje, en vervolgens verscheept naar landen over de hele wereld.

Photo credit to: Beeld: Edwin Oudshoorn voor museum de Lakenhal via museum de Lakenhal. Foto met model: credit Melody Lieftink.

Christie van der Haak
Claudy Jongstra
De Lakenhal
Edwin Oudshoorn
het Leidse laken
Mae Engelgeer
Museum De Lakenhal
Petra Blaisse