• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Zo gaat het Modemuseum Antwerpen eruitzien in 2020

Zo gaat het Modemuseum Antwerpen eruitzien in 2020

Cultuur

Door May-Anne Oltmans

18 apr. 2018

De deuren van het ModeMuseum in Antwerpen sloten afgelopen weekend de deuren en zullen pas weer in 2020 opengaan. Het statige gebouw in het centrum van de Scheldestad zal de komende tijd flink onder handen worden genomen in het kader van renovatie- en uitbreidingswerken. Het uiteindelijke doel? Een plek creëren waar “op permanente basis het verhaal van Belgische mode kan worden gebracht, en bezoekers een diepere kijk in onze eigen wereldvermaarde modegeschiedenis geven,” aldus directeur Kaat Debo in een persbericht.

MoMu Antwerpen gaat verbouwen en heropent in 2020

Volgens de directeur van het Antwerpse museum is tot op heden altijd ingezet op tijdelijke exposities waarbij veel aandacht was voor het verhaal van een ontwerper en de scenografie. Wat daardoor misschien naar de achtergrond verdrongen werd, was de eigen collectie van het museum die uit maar liefst 30.000 objecten bestaat. Vanaf 2020 zal het museum over meer ruimte beschikken waarin deze nationale schatten een prominente plaats kunnen innemen.

Tijdens de verbouwing zal het MoMu ongeveer 800 extra vierkante meters aan expositieruimte creëren. Wel wordt benadrukt dat de karakteristieke, ruime hal van het museum met de kenmerkende houten trap - erfgoed van architecte Marie-Josée van Hee - hierbij behouden zullen blijven. Wat dan wel anders wordt? “Er wordt extra publieke kijk-ruimte gecreëerd, met onder andere een grote multi-aanpasbare ruimte en een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie,” stelt Luk Lemmens, voorzitter van De Museumstichting. Wanneer tijdelijke exposities worden klaargemaakt of omgebouwd kunnen bezoekers dan toch altijd een kijkje nemen bij de permanente tentoonstelling, zo is de gedachte. Daarnaast zal het MoMu worden voorzien van een uitschuifbare tribune voor evenementen als lezingen en conferenties. In totaal zal het gerenoveerde MoMu in 2020 beschikken over een oppervlakte van 2.000 vierkante meter.

Niet alleen de expositieruimte zal de komende jaren een metamorfose ondergaan, ook voor de MoMu-bibliotheek zijn er grootse plannen gesmeed. Directeur Debo licht toe: “De Momu-bibliotheek wordt uitgebreid met infrastructuur voor de studiecollectie van MoMu, zodat je naast de boeken en tijdschriften ook objecten kan bestuderen en zelf manipuleren.” Ook de aangrenzende boekwinkel, Bookshop Copyright, zal worden meegenomen in de verbouwing en op die manier “meer geïntegreerd worden in het MoMu”. Daarnaast zal het museum worden uitgebreid met een eigen winkel en café.

Tot 2020 kunnen MoMu bezoekers terecht op andere locaties

Dat de deuren van het Antwerpse museum voorlopig gesloten blijven, betekent niet dat bezoekers de komende tijd nergens terecht kunnen. “MoMu beschikt over de grootste collectie Belgische mode ter wereld. Tijdens de sluiting kan je nog steeds genieten van deze stukken in België en elders in de wereld,” verduidelijkt Lemmens. Zo is de tentoonstelling ‘’Margiela, de Hermès Jaren’’ nog tot september van dit jaar te zien in het Louvre in Parijs, en zal in diezelfde maand ook een nieuwe tentoonstelling starten (“SOFT? Tactiele Dialogen”) in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen. Ook de publiekswerking van het museum zal niet stoppen: op locatie in Antwerpen zullen nog steeds workshops en rondleidingen worden georganiseerd. Gedurende de verbouwing kunnen geïnteresseerden terecht op de website en sociale media van het MoMu om de ontwikkelingen te volgen.

Beeld: ModeMuseum via Sketch