Naam: Georgette Koning
  • Leeftijd: 49
  • Woonplaats: Amsterdam
  • Opleiding: Studeerde in 1988 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam in de richting van Modevormgeving.
  • Bijbaan: “Heel grappig: haarmodel. Ik was proefkonijn voor ingewikkelde kapsels.”

Wat was het moment waarop je dacht: ‘ik wil de modebranche in’?

Mode zat er al heel vroeg in. Ik was zo’n cliché kind dat de gordijnen verknipte om er kleertjes van te maken voor mijn Barbies. Maar een carrière als modejournalist heb ik eigenlijk nooit geambieerd. Na mijn studie werkte ik in Parijs voor verschillende modehuizen en heb ik mijn eigen accessoireslabel opgezet. Tot ik jaren geleden zelf geïnterviewd werd door The International Herald Tribune. De journalist schreef ook voor cultblad Dutch en vroeg of ik voor hen een artikel wilde schrijven over Fong Leng. Zo ben ik er ingerold.”

Hoe ziet je gemiddelde werkdag eruit?

’s Ochtends begin ik met e-mailen, administratie en regelwerk. Omdat dat zoveel tijd in beslag neemt, begin ik vaak pas om vijf uur met schrijven. En dat gaat vaak tot ’s nachts door. Als freelancer heb je nu eenmaal geen negen tot vijf baan. Maar ik zou absoluut geen vaste baan willen, dan zou ik me rot vervelen.

Wat was het hoogtepunt in je carrière tot nu toe?

Een interview met ontwerper Rick Owens. Ik heb veel grote CEO’s geïnterviewd, maar die spelen vaak keer-op-keer hetzelfde voorgeprogrammeerde praatje af. Maar toen ik bij Rick Owens binnenkwam, zei hij: ‘kom, we gaan lekker in de tuin zitten’. Hij nam er de tijd voor en was openhartig. Het gesprek kwam tot stand op het moment.

Wat zou je droomklus zijn?

Die heb ik niet. Het werk zelf is mijn droomklus. Ik vind het leuk om over iedereen te schrijven die een passie voor het werk heeft.

Wat is jouw advies voor jonge mensen die jouw baan zouden willen?

Vraag jezelf eerst af: wil ik dit echt? Kan ik dit werk aan? Dit is een zware tijd voor journalisten: er zijn geen budgetten en redacties krimpen in. Maar een blog kan iedereen beginnen. Zorg ervoor dat je modekennis opdoet en heel veel exposities bezoekt, zodat je ontwikkelingen in een context leert plaatsen.

CV

  • 1989 – 1995: Na haar afstuderen vertrok Georgette Koning naar Parijs, waar ze werkte als freelance ontwerper voor modehuizen als Thierry Mugler en Karl Lagerfeld. Tegelijkertijd richtte ze een accessoireslabel op onder haar naam dat via agenschap van Heleen Radder in Nederland werd verkocht.
  • 1995 – heden: Als cultblad Dutch Koning vraagt om een artikel voor hen te schrijven over Fong Leng, rolt ze de modejournalistiek in. Sindsdien is ze freelancer voor Elsevier Stijl, Vogue, NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad en haar eigen blog Independentfashiondaily.com.

Dit artikel is gepubliceerd de ‘Werken in de mode’ special 2012, van het FashionUnited print vakblad.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN