• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Alber Elbaz gaat weg bij Lanvin

Alber Elbaz gaat weg bij Lanvin

Door May-Anne Oltmans

28 okt. 2015

Terwijl de modewereld nauwelijks is bekomen van het nieuws dat Raf Simons vertrekt bij Dior, heeft vandaag een andere ontwerper zijn vertrek aangekondigd. Women´s Wear Daily (WWD) berichtte eerder deze middag dat er geruchten waren dat Alber Elbaz weggaat bij Lanvin. Een woordvoerder van het merk heeft dit inmiddels bevestigd.

Lanvin bevestigt vertrek Alber Elbaz

WWD schrijft dat de ontwerper al langere tijd onenigheden had met eigenaar Shaw-Lan Wang en CEO Michèle Huiban. Elbaz gelooft volgens WWD dat de Taiwanese Wang Lanvin zou moeten verkopen, omdat het bedrijf dan verder zou kunnen ontwikkelen. Toch ziet het er niet naar uit dat de verkoop van het modehuis een snel proces zal zijn, omdat Wang niet alleen een hoge vraagprijs heeft vastgesteld maar ook kritisch is wat betreft de kopers met wie ze in zee zou willen gaan.

In de lente van 2002 debuteerde Elbaz voor het Franse modehuis met een collectie die volgens Vogue liet zien hoe luxe en casual goed samen kunnen gaan. Deze herfst/wintercollectie bevatte onder andere veel rechte mantels, knielange rokken en geplooide jurken. Zijn collecties werden meermaals bekroond met een prijs, waaronder die voor de meest invloedrijke ontwerper van de Council of Fashion Designers of America (CFDA).

Voordat hij aan de slag ging als creatief directeur van Lanvin, was Elbaz onder andere werkzaam bij Yves Saint Laurent en Guy LaRoche. In de ruim veertien jaar waarin Elbaz creatief directeur was bij Lanvin, werd hij niet alleen geprezen voor zijn vakkundige couture maar ook was hij geliefd dankzij zijn vriendelijkheid. Elbaz bezit ook aandelen in Lanvin, maar het is niet bekend wat hiermee zal gebeuren nu hij zijn positie bij het bedrijf heeft opgegeven.

Onder Elbaz heeft Lanvin het in financieel opzicht goed gedaan. Volgens WWD heeft het modehuis onder de ontwerper 250 miljoen euro omzet behaald op jaarbasis. Op dit moment heeft het merk wereldwijd ongeveer 400 verkooppunten en nog eens 32 eigen winkels.