• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 2014 Fashion Symposium – Verslag van een rijk inhoudelijk mode momentum

2014 Fashion Symposium – Verslag van een rijk inhoudelijk mode momentum

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Als start van deze feestelijke maand, organiseerde Dutch Fashion Foundation en partners op 4 december j.l. het ‘2014 FASHION SYMPOSIUM – Time for Reflection’ in UnderCurrent in Amsterdam stadsdeel Noord. Een publiek van 200 ontwerpers, studenten en andere creatieven, beleidsmakers, producenten en pers kwam samen om te reflecteren op het huidige modesysteem. Het is duidelijk geworden dat er een paradigmaverandering moet plaatsvinden om de veranderende maatschappij, nieuwe behoeftes en andere sectoren bij te blijven. Het Symposium pakte de belangrijkste ontwikkelingen om ons heen samen en plaatste ze in een breder perspectief. In plaats van presentatie van nieuwe projecten lag de focus op het duiden van ontwikkelingen in de mode vanuit een internationaal en historisch perspectief. Met name de positie van Nederlandse mode binnen de schuivende internationale dynamiek kwam aan de orde met de intentie om haar toekomst te inspireren.

De dag startte met een introductie van Angélique Westerhof, directeur van Dutch Fashion Foundation. Daarna volgde een statement over mode en Amsterdam Noord door de wethouder en voorzitter van Gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, Coby van Berkum.

De eerste keynote spreker van de dag, Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut voor design, architectuur en ecultuur, plaatste de Nederlandse mode in historisch perspectief vanaf de jaren vijftig tot nu in zijn gesproken column. Hij eindigde zijn speech met ‘Let us design skins!’, waarmee hij op de bredere mogelijkheden voor mode-ontwerpers doelde.

Als tweede keynote spreker volgde Floriane de Saint Pierre, oprichter van Floriane de Saint Pierre & Associés, ’s werelds meest toonaangevende headhuntersbureau in het luxury segment. Haar belangrijkste boodschap in haar manifest over de gedeelde eigenschappen van unieke visionairs was om dicht bij jezelf te blijven en samen met anderen nieuwe verhalen te maken, in plaats van te vertellen: ‘Stop the storytelling, start the storymaking, together’.

Op deze inspirerende key-note volgde een on stage paneldiscussie met modeontwerpers uit verschillende generaties. De ‘tijdlijn’ bestond uit Pascale Gatzen, ooit lid van de Le Cri Neerlandais beweging samen met Viktor & Rolf, nu werkend in New York; Oscar Raaijmakers en Melanie Rozema die in dezelfde periode, vlak na ‘Le Cri’ internationaal naam maakten als onderdeel van ontwerpersduo’s OscarSuleyman en Rozema Teunissen; Mark van Vorstenbos en Twan Janssen die al langer in de branche actief zijn en nu met hun knitwearlabel YOUASME MEASYOU furore maken; Bas Kosters, met zijn unieke multidisciplinaire ‘movement’, en die met zijn laatste collecties ‘A Permanent State of Confusion’ perfect aansluit op het thema van het symposium; Angelos Bratis, een Nederlands geschoold Grieks ontwerper die in 2011 de prestigieuze Who’s On Next Award won; en Joris Juk van MAISON the FAUX, een ontwerperstrio dat net is afgestudeerd en als onderdeel van Sauce Hollandaise Collective in samenwerking met labels MaryMe-Jimmy Paul en SCHUELLER DE WAAL in september hun eerste succesvolle show in Parijs hadden. De paneldiscussie werd geleid door journalist Aynouk Tan en Rachid Naas van Fashion Council NL. Samen gingen ontwerpers in gesprek over drijfveren van toen en nu; waar we als modeland vandaan komen; de kracht van Nederlandse modeopleidingen; de gedeelde mentaliteit; wat de kansen zijn voor Nederlandse mode in het buitenland; en welke stappen er voor Nederlandse mode kunnen worden gezet voor de toekomst.

Na de lunch volgde een prachtige, serene performance van Bas Kosters getiteld ‘A Collective Communication Front Fashion Show’ met stukken uit verschillende collecties die de thematiek van het symposium perfect uitdroegen.

Als vierde keynote spreker zoomde Claudia Banz, curator van het Museum fur Kunst und Gewerbe in Hamburg, in op het fenomeen ‘fast fashion’. Zij werkt op dit moment aan een grote tentoonstelling hierover die opent in februari 2015. Ze eindigde haar keynote met de woorden: ‘the mission of fashion design should be: creating a truly, holistic social object’.

Daarmee gaf ze de juiste opmaat voor de vijfde keynote spreker van de dag. Pascale Gatzen, bekend van Le Cri Neerlandais en nu Associate Professor for Integrated Design aan Parsons in New York, ging juist in op ‘slow fashion’ en hoe deze werkwijze en aanpak in samenwerking met anderen voor haar de essentie is van het modevak. In haar zeer persoonlijke, op sommige momenten ontroerende pleidooi pleitte ze voor ‘fashion as commons’; mode als iets dat hoort bij onze sociale interacties en ware identiteit met een eigen economie.

Na een korte pauze was het ten slotte tijd voor concrete cases over ondernemen in de mode-industrie. Fashion Council NL hoste een panel discussie getiteld ‘Het Maken/The Making’ over productiemogelijkheden in Nederland en Europa. Daarna volgde een panel discussie over Dutch Touch, de internationale campagne van Dutch Fashion Foundation in de belangrijkste modesteden ter wereld sinds 2001. Dutch Touch wordt door participerende labels gezien als een belangrijke kans om het label internationaal op de kaart te zetten, omdat elk label de ruimte krijgt om dit op een eigen manier te doen onder de collectieve, internationaal herkenbare campagne Dutch Touch.

De laatste keynote spreker van de dag was Madeleen Klaasen, Chief Marketing van Bugaboo. Zij legde in een levendig betoog uit hoe creativiteit en innovatie in het hart van een bedrijf tot internationaal succes kunnen leiden.

De inspirerende dag van het ‘2014 FASHION SYMPOSIUM – Time for Reflection’ sloot af met vooruitkijken en de viering van Nederlands modetalent. Het 5e Cultuurfonds Mode Stipendium werd uitgereikt aan Mark van Vorstenbos and Twan Janssen van YOUASME MEASYOU. Het stipendium, een bedrag van maar liefst €50.000 als erkenning voor een Nederlandse modeontwerper van internationale distinctie om zijn gekozen koers voort te zetten, wordt aangeboden door een anonieme mecenas en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Thema’s en belangrijke waarden voor de toekomst van mode die telkens terugkwamen in speeches van sprekers gedurende de dag resoneerden toevalligerwijs met de merkwaarden – pionierend, slow fashion, crafmanship, crowdfunded – van YOUASME MEASYOU. En daarmee kwam de dag tot een prachtig einde. Een performance van Sauce Hollandaise Collective en muziek van Cookachoo luidde de avond in.

Partijen die zij aan zij stonden met Dutch Fashion Foundation om het symposium mogelijk te maken waren: Het Nieuwe Instituut, Fashion Council NL, FashionUnited en World Fashion Centre. Het symposium is mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam stadsdeel Noord, Bugaboo en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Foto's: RVDA

www.dutchfashionsymposium.com