• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 41 personen aangeklaagd voor moord in zaak Rana Plaza

41 personen aangeklaagd voor moord in zaak Rana Plaza

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

In Bangladesh zijn 41 mensen die betrokken waren bij de ramp in Rana Plaza aangeklaagd wegens moord. Rechter Mohammad Al Amin heeft daarnaast 24 arrestatiebevelen uitgevaardigd voor verdachten die hebben geprobeerd te vluchten.

Onder de verdachten bevindt zich Rana Plaza-eigenaar Sohel Rana. Daarnaast heeft aanklager Anwarul Kabir bekendgemaakt dat vier inspecteurs van de overheid zijn aangeklaagd die het gebouw moesten controleren. Verder meldt The Guardian dat de burgemeester van Savar is aangeklaagd, evenals verschillende leidinggevenden die werknemers hebben gedwongen hun dienst te draaien.

Naast de aanklacht voor moord, loopt ook een andere rechtszaak tegen 42 personen die worden beschuldigd van de schending van regels omtrent de veiligheid van het gebouw. Het zes verdiepingen tellende pand was aanvankelijk bestemd als winkelcentrum, maar later werd het zonder toestemming uitgebreid met drie extra verdiepingen en in gebruik genomen als kledingfabriek.

Bij de ramp met Rana Plaza op 24 april 2013 zijn meer dan 1.300 fabrieksmedewerkers omgekomen, en zijn meer dan 2.000 van hen gewond geraakt. Enkele merken die kleding lieten produceren in de fabriek, waren Mango en Primark. Beide zaken zullen naar verwachting in april 2016 voor de rechter komen.

Rana Plaza