• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 7 tips voor zomer 2017 van Christine Boland

7 tips voor zomer 2017 van Christine Boland

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Trends zijn uit, stelt forecaster Christine Boland. “Het gaat om vormentaal en beweging.” In een volle zaal in Pakhuis De Zwijger presenteert ze haar nieuwste seminar met trends voor SS17. Eigenlijk gaat het om bewegingen die in meerdere disciplines terugkomen; van kledingstuk tot winkelconcept. “Pas als je ziet dat het in alle disciplines samenkomt wordt het boeiend,” aldus de trendspecialist.

“We zitten in een Babylonische tijd,” legt Boland uit. “Aan de ene kant verstaan we elkaar niet, en aan de andere kant zijn we allemaal gelijk en is de wereld plat. Voor goederen ja, maar nog niet voor de mens. En hoe gaan we daar mee om?” Het resulteert volgens Boland in een wereld vol contrasten en paradoxen. “Die paradoxen zitten onder alle trends.” In haar presentatie spiegelt ze dan ook verschillende bewegingen in de mode en retail naast elkaar. Ze zijn allemaal een contrast van elkaar, maar vallen onder dezelfde stroming en zijn terug te vinden in alle disciplines. “Het wordt diffusie van disciplines, dat is hartstikke leuk! Denk bijvoorbeeld aan concept stores.” Maar, je moet wel je eigen verhaal maken, waarschuwt ze. “Anders wordt het niks. Je moet zelf de krenten uit de pap halen, die voor jou het verhaal vertellen.”

Dit zijn de tips voor SS17 van Christine Boland

Hoewel trends dus eigenlijk niet meer van deze tijd zijn, presenteerde Boland toch haar visie op de lente- en zomercollectie van 2016 en 2017. FashionUnited selecteerde een aantal praktische tips van de trend forecaster.

1. Witte draperieën

“Wit is een hele belangrijke kleur; een gevoel, en de kleur van vrede en een schone lei. In een wereld die constant in beweging is zoeken we naar balans en proberen we grip te krijgen op alles. Bij religie is wit vaak een leidende kleur. Wit is ook de kleur van maagdelijkheid en breekbaarheid. Het kan een jurk of je gordijnen zijn; draping is simpel en makkelijk.”

2. Grafisch

“Een belangrijke trend is herhaling en ritme, in de vorm van grafische patronen. Het gaat om dingen ordenen, en dat mag -gek genoeg- ook best chaotisch zijn. Er zijn meerdere ontwerpers die patronen samenbrengen, dat lijkt een zooitje maar er zit een diepe gedachte achter. Als je het maar weet te vangen in ‘een verhaal’.”

3. Virtuele bloemenprint

“Natuur fascineert al jaren en daar zijn we nog niet klaar mee. We willen betoverd worden, en de romantiek en natuur ervaren; van gekke insecten, bijzondere vormen van bloemen of door de patronen van bloemen. Eigenlijk willen we in de verwondering verdwijnen. En daarbij kan het juist hartstikke kitsch en plastic zijn, of juist heel echt en natuurlijk. De trend gaat dus van ingeweven botanische prints tot juist digitaal geprint, of erop geborduurde bloemen.”

4. Metallic

“Alles wordt mooier met een beetje metallic. Een kleurenpalet krijgt met metallic een nieuwe dimensie. Een mooi matte kleur wordt in combinatie met metallic een rijke combinatie. En het hoeft niet groot te zijn; een klein accent of schittering is al genoeg.”

5. Zalmleer

”Leer van de zalmhuid is sterk genoeg voor krukjes, tassen en portemonnees. Zalmleren sneakers bijvoorbeeld, die kunnen van hoog tot laag in de markt ingezet. De huid van de zalm kan als inspiratie dienen voor dessins, maar ook op een manier waarbij je parelmoeren knoopjes zo op elkaar naait, dat het een schubbenhuid wordt. Het gaat om de structuur.”

6. Punk komt terug

“De punk maakt een comeback. We willen weer een statement maken en protest voeren. Het werd op diverse academies vertegenwoordigd: protesting design. Bij deze trend cultiveren we de niet-verfijnde rauwheid.”

7. Rood,wit en blauw

“Dit is rood-wit-blauw 2.0; het gebruik van traditionele kleuren op een andere manier. Het is eigenlijk kleuren voor volwassenen; het gaat om een kinderlijke volwassenheid, een kokette onnozelheid, tegenover het serieuze volwassen zijn.”

Beelden: Christine Boland (portret), Facebook The Row, Facebook Burberry, Facebook Miu Miu, Facebook Prada, Facebook Missoni Facebook Dolce & Gabbana, Facebook Calvin Klein, Facebook Pucci, Facebook Ann Demeulemeester, Facebook Louis Vuitton, Facebook Lacoste, Facebook 3.1 Phillip Lim Official, Facebook Marc Jacobs, Facebook Armani, Facebook Dior, Facebook Valentino


Christine Boland
Trends