A Fish named Fred: meer dan kleding
bezig met laden...
Woorden als ‘focus’ en ‘core business’ doen het de laatste tijd goed in de modebranche, maar daar heeft A Fish named Fred geen boodschap aan. “Wij breiden ook in de breedte uit op meerdere vlakken,” vertelt Rob Schalker van Transit Textiles. “Naast de bekende basis in shirts, colberts en gilets zijn we nu ook bezig met onder andere jeans, sokken, ondergoed, caps, riemen en andere accessoires. Ons verhaal is duidelijk veel breder dan alleen kleding. We willen echt een totaalconcept neerzetten. Die branding zijn we steeds duidelijker aan het inzetten.” Die ontwikkeling heeft onder meer te maken met een andere uitbreiding, namelijk die naar nieuwe markten: “We hebben steeds meer belangstellenden uit het buitenland die graag monobrand winkels willen inzetten omdat multibrand daar gewoon niet goed werkt. Vorig jaar zijn we al begonnen in de VS en Canada, dat loopt inmiddels extreem goed. Momenteel heb ik contact met ondernemingen uit onder andere China, Mexico en het Midden-Oosten. Een merk met een echt verhaal doet het blijkbaar goed, daar hebben mensen belangstelling voor.”
De nieuwe collectie van A Fish named Fred voor zomer 2108 is onderverdeeld in drie lijnen met bijbehorende designs. Er is een Art Deco-lijn die is gebaseerd op de Miami Grand Hotels en ballrooms met Havana invloeden uit de jaren ’50 en ’60: gra sche bogen en repeterende palmboompjes. Daarnaast is er de Wynwood-lijn, geïnspireerd op het gelijknamige art district in Miami dat bekend staat om de vele creatieve muurschilderingen. Er zijn Keith Haring- achtige prints, geometrische vormen en graphics met een meer psychedelische inslag. Fred the Sailor ten slotte is ‘een dikke knipoog naar de merknaam’, met onder andere Japanse golven, visjes en tattoo-achtige prints.
Na de samenwerking met Jopen bieren, is het merk nu ook bezig met twee branded wijnen in samenwerking met wijndistributeur D-vine. “Ik zeg wel vaker: het zou zomaar kunnen dat wij volgend seizoen een serviesgoed uitbrengen,” aldus Schalker. “Weet je wat het is?
De consument wil verrast worden. Dat kan de ene keer een grappig detail in een shirt of jasje zijn en de volgende keer een product in de marge dat een kleine groep interessant vindt. De retailer vindt dat leuk om aan te bieden, want hij is op zoek naar vernieuwing, verandering, originaliteit. De markt is tegenwoordig zo verzadigd, je kunt ieder product voor elke prijs overal krijgen. Daarom moet de winkelier op zoek naar producten die het voor de consument interessant maken. Je ziet nu wel dat steeds meer merken dat beginnen te snappen, hoewel ze vaak niet echt een realistisch prijsbeeld hebben. Wij proberen
het op beide vlakken interessant te houden en dat spreekt zowel de retailer als de consument aan.”Wij zijn inmiddels veel meer dan ‘dat leuke merk’ waar retailers een paar items van afnemen. We bieden een commercieel interessante collectie voor de retailer waar goed geld mee te verdienen is, en dat beginnen steeds meer retailers te ontdekken.”