Aftrap duurzaam modeproject
bezig met laden...
Deze week werd in Amsterdam de aftrap gegeven voor het modeproject Fashion & Sustainability een initiatief van de Nationale Jeugdraad en ondersteund door diverse modegerelateerde organisaties. Met lezingen van mensen die werkzaam zijn in verschillende takken van de mode- en textielindustrie werden Nederlandse modevakstudenten voorgelicht over het belang van duurzame en verantwoord geproduceerde kleding voor de toekomst van de mode-industrie. Op 12 november jl. ging het project van start met en tour van modeprofessionals voor HBO-studenten in Amsterdam en Arnhem. Vertegenwoordigers van organisaties die de arbeidsomstandigheden in de mondiale textielindustrie bewaken kwamen aan het woord, evenals professionals die onderzoek doen naar duurzame textielproductie.
Christa de Bruin (Clean Clothes Campain) benadrukte het belang van verbetering van de condities waaronder textielarbeiders moeten werken. Dit gebeurd vaak onder zeer slechte omstandigheden. Textielarbeiders worden geconfronteerd met lage lonen, hoge werkdruk, seksuele intimidatie en onveilige en ongezonde arbeidsomstandigheden. Clean Clothes Campain is, evenals FNV Bondgenoten en brancheorganisatie Modint, participant in Fair Wear Foundation. De Fair Wear Foundation, op 12 november vertegenwoordigd door directeur F. Papma, werkt sinds twee jaar aan een vrijwillige implementatie van een gedragscode voor kledingfabrikanten en -producenten om deze arbeidsomstandigheden te verbeteren. Op Europees vlak is Fair Wear Foundation in gesprek met organisaties zoals Vendex KBB, Hennes & Mauritz en C&A om dit doel te bereiken.
Onderzoekers van TNO en de Universiteit van Wageningen bespraken de mogelijkheden van het gebruik van milieuvriendelijk geproduceerd katoen, plantaardige textielverven en duurzame kleding. Drs. A. Luiken van TNO benadrukte dat de consument zich beter bewust moet worden van de kleding die zij draagt. Zo is voor donkere kledingstukken tien keer zoveel verf nodig als voor lichtere kleuren en neemt door een 'stonewash'-behandeling de duurzaamheid met 50% af. Het verven van stoffen is een aanslag op het milieu en prof. dr. Capelle van de Universiteit van Wageningen liet weten dat textiel die met een plantaardig product is geverfd niet alleen milieuvriendelijker is. Aangezien voor het verven een zeer ingewikkeld chemisch proces wordt gevolgd, is het gebruik van natuurlijke kleurstoffen ook goedkoper en, op de lange duur, kleurvaster.
Maar ook modeontwerpers en stylisten kunnen bijdragen aan een verantwoorder kledingproductie. Modeontwerper Peter d'Angelino Tap, ruim twintig jaar in het vak, en trendwatcher Nana Pauze (Trend Union) benadrukte het belang van kledingstukken die door ontwerp en kwaliteit jarenlang meegaan en nauwelijks aan modische trends onderhevig zijn. Tap: "Ik maak tijd- en leeftijdloze kledingstukken zonder dat die klassiek of saai zijn." Marinske Riethorst (Hoofdredacteur Textilia) noemde als voorbeeld het merk Kuyichi dat duurzaam produceert én een modieuze collectie aflevert. Riethorst: "Uit onderzoek in opdracht van ons tijdschrift is gebleken dat 70% van 5000 ondervraagde consumenten geen uitgesproken voorkeur heeft voor ecologisch kleding." Consumenten dienen dus eerst doordrongen te worden van het belang van verantwoord geproduceerde kleding. Mensen dienen zich bewust te worden van de erbarmelijke omstandigheden waarin veel textielarbeiders (waarvan het overgrote deel vrouw of kind is) moeten werken. Het paniekerig volgen van de laatste trends heeft verregaande gevolgen. Ook in deze nemen belangenorganisaties en retailers een voorbeeld aan de voedingsindustrie. Biologisch voedsel is niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Voor duurzame kleding zou hetzelfde moeten gaan gelden. Goede voorlichting is hierin van groot belang. Door leveranciers, door winkelpersoneel én door de media.
Met de benadering van de studenten van nu, de modeprofessionals van de toekomst, heeft het modeproject Fashion & Sustainability en doelgericht begin van het bewustwordingsproces geinitieerd. Op 27 november wordt in het kader van dit project in de Rode Hoed in Amsterdam een bijeenkomst van onderwijsdirecteuren van de Nederlandse HBO-modeopleidingen gehouden, waarbij men ervaringen zal uitwisselen over de integratie van duurzaamheid in het modeonderwijs en het opzetten van nieuwe projecten. Het project wordt op 10 december afgesloten met een modeshow in de Beurs van Berlage.