• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • AIVD: Lonsdale-dragers niet rechts-extremistisch

AIVD: Lonsdale-dragers niet rechts-extremistisch

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het overgrote deel van de Lonsdale-dragers in Nederland "is slechts geïnteresseerd in muziek, hangt geen rechts-extremistische ideologie aan en is niet politiek gemotiveerd." Dat is de voornaamste conclusie van een onderzoek dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft gedaan in opdracht van Minister Donner van Justitie. Donner gelastte in april een onderzoek naar de Lonsdale-cultuur, na rellen onder jongeren in Uden en Venray, en het kledingmerk Lonsdale in Nederland steeds meer met rechts-extremisme werd geassocieerd.

In het AIVD-rapport 'Lonsdale-jongeren in Nederland, feiten en fictie van een vermeende rechts-extremistische subcultuur' staat verder dat "in de media de problematiek van de zogenaamde Lonsdale-jongeren breed is uitgemeten en op onderdelen onterecht uitvergroot. Het rechts-extremistische label dat door de media maar ook door enkele lokale en landelijke bestuurders aan deze jongeren wordt gegeven, wordt niet door de veiligheidsdienst gedeeld." De AIFD schat dat maar een klein deel van de Lonsdale-jongeren (5 procent) er daadwerkelijk rechts-extremistische denkbeelden op nahoudt, of lid is van een dergelijke groepering of partij.

De verkoop van Lonsdale (van origine een Brits merk met boksartikelen) is het afgelopen half jaar in Nederland sterk gedaald als gevolg van de slechte reputatie. "Onze levering aan een importeur was iets aan de late kant, en die importeur heeft dat direct aangegrepen om te zeggen: laat de bestelling dan maar zitten," zegt Geurt Schotsman, Nederlands licentiehouder van Lonsdale vandaag in Het Parool.

Ronald Krijger van BrandFusion, die het merk verkoopt, verwacht niet dat de verkoop van Lonsdale met deze publicatie weer zal aantrekken. "Ik denk niet dat mensen nu plotseling weer met een Lonsdale-shirt op straat durven, daarvoor is het te lang besmet geweest." Hij verwacht meer van de actie die zijn bedrijf enige tijd geleden in Uden, Venray en Maastricht is gestart: die steden werden volgeplakt met posters van allochtone sporters in Lonsdale-kleding. (Bron: Het Parool)

lonsdale