• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Amsterdam wil verkoop bont verbieden

Amsterdam wil verkoop bont verbieden

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

De gemeente Amsterdam wil de verkoop van bont op markten gaan verbieden. Dat laat de Bont voor Dieren middels een persbericht weten. Hiermee volgt de gemeente een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren op. Dit najaar zal de gemeenteraad over het voorstel gaan stemmen.

De dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren schrijft dat het verbod past bij het streven van de gemeente Amsterdam om een bontvrije stad te zijn. Al eerder werd de Amsterdamse Hartenstraat door de dierenbeschermingsorganisatie en wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens uitgeroepen tot eerste Europese bontvrije winkelstraat. Ook verleent de gemeente geen subsidies meer aan evenementen waarbij bont wordt gebruikt.

Er wordt op dit moment nog veel bont verkocht op Amsterdamse markten waaronder op de Albert Cuypmarkt en de Noordermarkt. Voor consumenten is het lastig te bepalen of de jassen, accessoires en andere artikelen gemaakt zijn van echt of imitatiebont. Uit een steekproef uitgevoerd door de Bont voor Dieren bleek bijvoorbeeld dat in de Kinkerstraat in Amsterdam jassen gemaakt van wasberenbont werden aangeduid als polyester. Consumenten kopen dan zonder het te weten echt bont dat op dieronvriendelijke wijze verkregen is. Door de invoer van het verbod, komt hier volgens de organisatie een einde aan.

Als het verbod ingaat, wordt Amsterdam de vierde bontvrije stad ter wereld. In West Hollywood, Berkeley en San Francisco is het verbod op bont al van kracht.

Ook steeds meer grote modehuizen zeggen geen gebruik meer te maken van bont. De groeiende vraag van consumenten voor ethische producten maken het dat de huizen het onderwerp steeds prominenter op de agenda hebben staan. In een vrij korte periode hebben toonaangevende modehuizen zoals Gucci, Versace, Donna Karan, Michael Kors, Jimmy Choo, Furla en Galliano (voor Martin Margiela) bekendgemaakt het materiaal in de ban te doen.

Amsterdam
Bont
Bont voor Dieren