• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • And Beyond showt collectie in 3D

And Beyond showt collectie in 3D

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De schaduwzijde van het paradijs onderzoeken. Dat was wat Brigitte Hendrix en Jolanda van den Berg van And Beyond voor ogen hadden toen ze hun tweede collectie, 'Spectacle', ontwierpen. 'Wanneer gaat glimlachen over tot grijnzen? Wanneer worden bloemen tot onheilspellende schimmen? En wanneer verandert het paradijs in een Apocalyps?' Om het warrige van deze vraagstukken kracht bij te zetten waren de silhouetten van de collectie onrustig; opgetrokken schouders, knellende kleding als keurslijven en modellen die ongecontroleerd door de ronde ruimte stapten.

Ook de prints op de twintig geshowde dames en heren outfits verwezen naar de grens tussen paradijs en onrust. Schilderachtige Hawaii-palmen en bloemen enerzijds en vervreemdende rode en groene schaduwen anderzijds. "Het was een zoektocht naar estetiek en verval. We wilden de gelaagdheid van een verhaal weergeven en zijn gaan zoeken naar iets wat onrustig zou werken. Met 3D-bril krijg je scherpte", zegt Hendrix van het duo. Dus was er voor elke toeschouwer een 3D-bril aanwezig waarmee de show bekeken diende te worden.

Desalniettemin vroeg de verslaggeefster zich al snel af waarom. De effecten bleven van een afstand uit en door het dragen van het brilletje met de donkerrode en -groene glazen werd het zelfs erg moeilijk de collectie goed te zien. Dat zal de reden zijn dat veel toeschouwers zich al snel van de bril ontdeden. Maar het idee er achter was leuk. "De frictie weergeven tussen bloemen enerzijds en onrustige werking van de prints anderzijds, dat was wat we wilden bereiken", legt Hendrix uit. "Als je met de bril naar de prints kijkt wordt de verwijzing naar het concept duidelijker. Dan zie je letterlijk de doodshoofden tussen de bloemen." De bril gaf de show zeker iets extra's.

Gelukkig is de collectie 2008 ook op een 'normale' manier te zien tijdens de Amsterdam International Fashion Week (19 t/m 28 juli), in de showroom van And Beyond op de Amsterdamse Wallen. De ontwerpen van het duo dat in 2005 afstudeerde aan de Gerrit Rietveld academie waren verder onder meer te bewonderen op de Modefabriek, Fuori Salone Del Mobile in Milaan, het Gemeentemuseum in Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam en Off Schedule (voorafgaand aan de Amsterdam International Fashion Week). Het label is onder andere te koop bij Coming Soon in Arnhem, in de Code Gallery Store op de Ouderzijds Achterburgwal en bij Col ette in Parijs.

AIFW
amsterdamse wallen
And Beyond
andbeyond
Brigitte Hendrix
Jolanda van den Berg