• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Andrea Diletto wint Global Denim Award 2015

Andrea Diletto wint Global Denim Award 2015

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De tweede editie van de Global Denim Awards is gewonnen door de Italiaanse ontwerper Andrea Diletto. Hij won met zijn label Sartoria Diletto, in samenwerking met de Candiani Denim Mill.

Het team werd uitgeroepen tot winnaar uit een groep van acht opkomende ontwerpers die waren gekoppeld aan acht innovatieve denimfabrikanten. De overwinning kwam als een verrassing voor velen, maar was nog wel de grootste shock voor Diletto zelf, die voor het eerst met denim werkte. “Het is een geweldige verrassing,” vertelde hij na de show aan FashionUnited. Zijn overwinning voelde als het winnen van de loterij.

Dilletto wordt omschreven als een Italiaanse meester-kleermaker, geboren en getogen in Duitsland. Voor zijn collectie werd de ontwerper gekoppeld aan de 77-jarige Candiani Denim Mill. De winnende collectie was een combinatie van tailoring, vakmanschap, denim en duurzaamheid. Alle kostuums zijn ontworpen en handgemaakt in Milaan. De ontwerper liet zich inspireren door Candiani Denim om nieuwe stoffen te ontwerpen en om nieuwe behandelingen van denim uit te proberen. Voorheen had Diletto nog nooit met denim gewerkt. Maar ook Candiani maakte een ontwikkeling door. "Als we niet met hem hadden gewerkt, dan zouden we nooit deze nieuwe stoffen hebben ontwikkeld, zoals van het vrouwengilet, die is gemaakt van 100 procent gerecyclede vezels,” zei Simon Giuliani, marketing manager bij Candiani, voorafgaand aan het evenement.

Voor de winnende collectie ontwierp Diletto unieke stoffen die met de hand werden geproduceerd op oude traditionele Shuttle Looms. De collectie bestond uit twee herenoutfits en drie vrouwen outfits. Diletto wilde met zijn collectie de status quo voor maatpakken keren en ontwierp scherpe maatpakken voor vrouwen en juist meer casual werkkleding voor heren.

Het team richtte zich op een collectie die het beste van denim en maatwerk bij elkaar bracht, op een manier die nog nooit iemand had gezien. “In het verleden zijn denim en maatwerk al samengebracht, maar de industrie besteedde er niet veel aandacht aan. Nog nooit is het op dit niveau gedaan,” legt Giuliani uit.

“Ik heb de collectie al heel vaak gezien, op modellen tijdens montagesessies en op de hangers. Maar toen ik de collectie vanavond op de catwalk zag, kreeg ik kippenvel op mijn armen en tranen in mijn ogen,” gaf Giuliani toe.

Candiani Denim Mill is Europa’s grootste denim mill, die ook bekend staat als ‘s werelds duurzaamste denim mill. Zo wordt Candiani geroemd om de voortdurende innovaties en worden er veel nieuwe technologieën gepatenteerd, die vaak wereldwijd worden opgepikt in de denimindustrie.

Beeld: Simon Trel Fotografie


Global Denim Awards