• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Animal Rights en Bont voor Dieren roepen politiek op misstanden nertsenfokkerijen aan te pakken

Animal Rights en Bont voor Dieren roepen politiek op misstanden nertsenfokkerijen aan te pakken

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren roepen de staatssecretaris op om misstanden op bontfokkerijen aan te pakken. De komende maanden zullen bijna 6 miljoen nertsen worden vergast voor hun bont. Dat laten de organisaties weten middels een persbericht. Animal Rights directeur Robert Molenaar laat weten: “In tegenstelling tot wat wellicht veel mensen denken, is vergassen uitermate dieronvriendelijk. De dieren worden keihard de gaskist ingesmeten. We willen dat de overheid ingrijpt. Vandaar dat we vooraf waarschuwen dat de vergassingsmaand eraan komt.”

Volgens de wet moet de bontfokker ervoor zorgen dat de nertsen elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard. Dat is niet het geval. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert pleit voor camera’s in de 150 slachthuizen die Nederland telt, zodat er meer toezicht is. Van Gemert wil strengere controles en eist onmiddellijke sluiting wanneer bontfokkerijen de regels overtreden.

Om de eis kracht bij te zetten, vormen 100 actievoerders van Bont voor Dieren en Animal Rights dinsdag 31 oktober een visueel protest voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Zij zullen daar de overheid en de politiek oproepen om zich uit te spreken voor strikte handhaving en controle van de nertsenfokkerijen in Nederland. Daarbij zal ook oud Tweedekamerlid Krista van Velzen aanwezig zijn, die het nertsenfokverbod oorspronkelijk heeft ingediend in de Tweede Kamer.

Steeds vaker spreken modemerken, -winkels en - huizen zich uit tegen het gebruik van bont. Onlangs liet Gucci weten vanaf komende lente alleen nog maar bontvrije-collecties te presenteren. Gucci volgt met deze beslissing collega’s zoals Calvin Klein, Hugo Boss, Yoox Net-a-Porter, Giorgio Armani en Ralph Lauren die eerder bont hebben afgezworen.

Animal Rights
Bont
Bont voor Dieren