• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • ArtEZ modelectoraat ondertekent manifesto: “Mode-industrie draagt bij aan ecologische crisis”

ArtEZ modelectoraat ondertekent manifesto: “Mode-industrie draagt bij aan ecologische crisis”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more
Danielle Bruggeman, hoofd van het modelectoraat ArtEZ, heeft het manifesto van the Union of Concerned Researchers in Fashion getekend. Dit maakt ArtEZ bekend middels sociale media. Het ArtEZ-modeprofessorschap ondersteunt de missie van de Union of Concerned Researchers in Fashion om de mode-industrie ten bate van mens en milieu te hervormen.

The Union of Concerned Researchers in Fashion zijn van mening dat de mode-industrie wordt belemmerd door de groeiconstructie van kapitalistische bedrijfsmodellen wat leidt tot een ecologische crisis. Het manifesto leest: "Planetaire systemen worden bedreigd. Mode- en kledingproducten dragen bij aan de vernietiging van deze systemen. Ze dragen ook bij aan de toenemende ontkoppeling tussen mens en aarde."

"Onkritische onderzoeksresultaten, duplicatie van onderzoeken en misbruik van wetenschappelijke en technische kennis versterken deze kritische toestand in de mode-industrie," staat in het manifesto geschreven. Het manifesto roept daarom mode-onderzoekers op zich op een nieuwe manier op te stellen: “We doen een beroep op mode-onderzoekers om samen te komen voor gecoördineerde actie en leiderschap over het gebruik van wetenschappelijke en artistieke kennis die relevanter is voor en evenredig is met de meervoudige crises waarmee we worden geconfronteerd.”

Het hele manifesto is te lezen op www.concernedresearchers.org/manifesto-signatories/. Professoren en mode-onderzoekers verbonden aan modeinsittuten wereldwijd hebben het manifesto al ondertekend.

ArtEZ
ArtEZ-modeprofessorschap
Danielle Bruggeman
Dr Danielle Bruggeman
Manifesto
Modelectoraat
The Union of Concerned Researchers in Fashion