• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Autobiografische chic voor Fashion Award

Autobiografische chic voor Fashion Award

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Een plakboek met eigen foto's, tekeningen, ansichtkaarten en brieven is de basis van de modecollectie die Bastiaan Thijssen ontwierp voor zijn eindexamen aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Iedere pagina stelt een jaar voor uit het leven van de 26-jarige ontwerper en ieder levensjaar is zo vertaald naar een set. Het resulteerde in een bijzonder vrouwelijke collectie met opvallende, maar zeer draagbare kleren. Een verslaggever van de Volkskrant beschreef de collectie afgelopen zomer als 'luxe, fladderende kleren voor de nette vrouw (...) ergens tussen de kakkineuze paardrijsymboliek van Hermès en de stevige Hollandse couture van Mart Visser'. Een passende vergelijking voor de collectie die Bastiaan ook de nominatie opleverde voor de Robijn Fashion Award. "Een hele eer," vindt hij, "en een bevestiging van mijn werk. Met deze erkenning krijg ik het gevoel dat ik daadwerkelijk via mijn ontwerpen met de buitenwereld kan communiceren."

Communicatie is een belangrijke element in Bastiaans ontwerpen en dat is een van de redenen dat hij na twee jaar kunstacademie is overgestapt naar de opleiding modevormgeving aan de Rietveld Academie. "Ik heb het gevoel dat ik met mode meer kan vertellen dan bijvoorbeeld met een stoel. Ook spreekt het mij aan dat mode vluchtiger en daardoor, voor mijn gevoel, meer in ontwikkeling is."

Voor zijn autobiografische collectie heeft Bastiaan elk ontwerp gemaakt op basis van een lap stof van 1,10 x 1,10 meter. Ieder vierkant vertegenwoordigt een levensjaar en daarin zijn duidelijk periodes te herkennen. Daarnaast is elk vierkant tevens een lijst voor het ontwerp, dat zo wordt afgekaderd. Van een felroze vierkant is een japon gemaakt, een vertaling van een kleurige kindertekening uit het boek. Voor andere lappen zijn zwart-wit foto's opgeblazen, gescand en ingeweven bij het Textielmuseum in Tilburg. Ook van deze verhalende stukken stof zijn kledingstukken gemaakt, die technisch knap in elkaar zitten. Zo is er de dekenjas met een levensgrote tijger op de rug. In de vierkante lap maakte Bastiaan mouwen en een voorpand met revers. De reststof hangt als een stola om de draagster heen. En een kokerrok, van een lap waarin een foto uit zijn kindertijd werd geweven, krijgt een zwierige sleep.

Dat een autobiografische collectie zeer persoonlijk is spreekt voor zich. Zo heeft Bastiaan onder meer een document van de Kinderbescherming, waarin zijn uithuiszetting wordt verordonneerd, in een lap ingeweven. In de dwarsdoorsnede van dit vierkant is de helft van een klassiek colbert gemaakt waarbij de resterende stof als een draperie van de andere schouder valt.

Een zo persoonlijke gebeurtenis zo letterlijk in een modeontwerp gebruiken is op z'n zachtst gezegd 'ongewoon'. "Dat klopt. Voor zover ik weet heeft nog geen ontwerper zijn autobiografie in een collectie verwerkt." Hij vervolgt: "Ik wilde het conceptuele denken dat op kunstacademies wordt gedoceerd loslaten en juist iets heel persoonlijks maken. Tegen het creëren-in-concepten heb ik bijna een weerzin gekregen. Een kledingstuk moet los van een concept te zien zijn en op zichzelf kunnen staan." Dat is ook de reden dat Bastiaans creaties eigenlijk geen uitleg behoeven. "Ik wil niet dicteren wat mensen in mijn ontwerpen zien. Als iemand zegt 'leuke clownsjas' en die vervolgens aanschaft, dan is dat ook goed."

Voor deelname aan de Fashion Award zal de collectie '© 1977' fors moeten worden uitgedund. Slechts 7 van de totaal 26 sets zullen worden getoond. "Dat vind ik moeilijk," zegt de ontwerper die erkent een perfectionist te zijn. "Ik weet niet zeker of de ontwerpen afzonderlijk sterk genoeg zijn. Hoewel ieder kledingstuk goed is doordacht, moet ik nu afwachten of de sets voldoende zijn uitgewerkt voor de jury van de Robijn Award."

Samenvattend kan worden gezegd dat Bastiaan Thijssen, die voor zichzelf eerder een carrière als stylist dan als modeontwerper ziet weggelegd, een even opvallende als mooie collectie heeft samengesteld. (Esmerij van Loon)

Dit is deel 5 van een serie over de genomineerden voor de Robijn Fashion Award 2003.

robijnfashionaward