• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Avelon en Edwin Oudshoorn openen catwalk programma MBFWA

Avelon en Edwin Oudshoorn openen catwalk programma MBFWA

Door Anne Buis

23 jan. 2015

Mode |REVIEW

De Westergasfabriek is afgeladen vol. Er staan nog lange rijen mensen voor de PR-balies, waar de laatste kaarten nog opgehaald moeten worden. Dan snel doorlopen naar de Westergasfabriek. Frontrow flitsen de camera’s van de fotografen en wie niet gefotografeerd wordt, maakt snel een selfie om deze nog voor de show te Instagrammen. Zien en gezien worden is het vlak voor de show. Hoewel de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam officieel al begon met het Zalando presents 10 Days Downtown-programma, hebben de modeprofessionals en BN’ers reikhalzend uitgekeken naar de openingsavond van het catwalk programma op het Westergasterrein. De stemming is dan ook opgetogen, en iedereen is vol verwachting naar de eerste shows. Vooral voor de show van Avelon zijn de verwachtingen hoog, want nooit eerder showde Erik Frenken zijn collectie op de catwalk.

Avelon viert vijfjarig jubileum met nomade-collectie

Hij vond dat hij eerst een goed merk op poten moest zetten, voor hij aan een catwalkshow begon. “Showen is leuk, maar je hebt pas bestaansrecht als je verkoopt,” legde ontwerper Eric Frenken uit in een interview. Al meerdere keren was de vraag om te showen bij Frenken neergelegd, maar dit seizoen stemde Frenken pas toe, ‘want voorheen verkeerde het merk nog niet in het stadium van showen’. Het duurde vijf jaar voordat zijn label Avelon de stap naar de catwalk maakte. Aan zijn ambitie ontbreekt het Frenken niet: hij kijkt 15-20 jaar vooruit met Avelon. Met 5 jaar heeft hij al 200 verkooppunten wereldwijd en in maart opent hij zijn eigen winkel aan de Raamstraat in Amsterdam. "Een mooie manier was om het vijfjarig jubileum te vieren," aldus de ontwerper.

De collectie van Avelon geïnspireerd op ‘de vrijheid van rondtrekkende nomaden en andere outsiders zonder vaste woon- en verblijfplaats’ staat er in het persbericht. De show opent met grof gebreide truien in verschillende structuren en klassieke wijde pantalons. Nieuw zijn de glimmende platte lakschoenen, die een mooi contrast maken met het groffe breisel. De kleuren zijn warm: burgundy, bruin, oker, met hier en daar ijsblauwe en grijze details. Al snel doen ook andere klassieke items hun intrede, maar wel op z’n ‘Avelon’s’: klassieke wollen pantalons met overslagdetails, grijze wollen jurkjes met grafisch vouwwerk en transparante inzetten. Ook heeft Frenken gekozen voor zwarte en witte kimono’s met ceinturen voor een vrouwelijk silhouet, en pyjama-achtige jasjes van een glanzende gladde stof met ingeweven streepmotief. De show wordt afgesloten met een paar elegante looks voorzien van een donkerblauw zigzag-motieven, een vintage bloemenprint, transparante inzetten en franjes van draad. Al met al een hoog hebben-gehalte. De winkel van Avelon opent pas in maart aan de Huidenstraat in Amsterdam, maar het is maar de vraag hoe lang het bij een winkel blijft.

Edwin Oudshoorn eert ‘de essentie’ en het gevoel van thuis

Edwin Oudshoorn zette een andere show dan vorig jaar neer. Dit keer geen bloemen en paradijselijke sferen, maar puin en rook. Het is een creatieve vertaling van eigen ervaringen, laat de ontwerper weten. Want na slecht nieuws in zijn privéleven wilde hij uiting geven aan ‘de essentie’; de overlevingskunst en de dankbaarheid voor mooie momenten. Zijn collectie heet dan ook ‘Return to home’, want voor de ontwerper is ‘naar huis gaan niet meer zo vanzelfsprekend’.

De show opent met een decor van een kapotgeschoten straatbeeld, als in een oorlog. Ineens verschijnt het silhouet van een vrouw. Het model met hoofddoek draagt een wollen jasje met bontdetail, een kokerrok met uitwaaierende plissé-detail en heeft een vintage koffertje bij zich. De collectie begint sober en doet denken aan de jaren veertig; vrouwelijke silhouetten, wollen pakjes in grijs en taupe-tinten. Wel zijn ze voorzien van elegante raffiaborduursels, bloemenprints en beeldschone koraalrode applicaties en borduringen. Al snel maken de pakjes plaats voor lange elegante avondjurken in zijde en crêpe en maken de zwart- en grijstinten plaats voor rood, koraal en okergeel. De silhouetten waren er in vorige collecties ook, maar de beeldschone borduringen vervelen nooit. De avondjurken zijn voorzien van huidkleurige stof, die lijkt te versmelten met de huid, waardoor applicaties op het lichaam geborduurd lijken. De show sluit af met een bruidsjurk met hoge kraag waar gouden bloemen op geborduurd zijn. De modellen poseren nog een keer voor het decor, waar het straatbeeld een goudkleurige tint heeft gekregen en er een zon aan de horizon staat. Want, zo zegt Oudshoorn: “Het wordt altijd weer lente.”

Foto's: Team Peter Stigter