• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Balmain SS24-show: De zichtbare veerkracht van modeondernemers

Balmain SS24-show: De zichtbare veerkracht van modeondernemers

Door Julia Garel

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Backstage Balmain SS24 Credits: Launchmetrics Spotlight.

De lente/zomer 2024-modeshow van Balmain, die woensdagavond werd gepresenteerd, zal worden herinnerd aan de diefstal die het luxelabel een paar dagen eerder had meegemaakt. Het zal ook worden gevierd voor het werk dat met veerkracht is verricht door de teams die hard moesten werken om een show te kunnen bieden op een datum die niet werd uitgesteld.

Balmain, lente/zomer 2024

De SS24-silhouetten verschenen op de Balmain catwalk in gedempte zachtheid van blauw gestoffeerd decor, waarbij niets te zien was van de gerapporteerde problemen. De vijftig onderdelen die een paar dagen eerder waren gestolen, leken allemaal te zijn vervangen. Op het eerste gezicht was de urgentie waarmee de show weer in elkaar was gezet niet zichtbaar. Maar waarom zou dat zo zijn? Het mode-ecosysteem, en modeweken in het bijzonder, zijn berucht om de slapeloze nachten die teams vaak moeten doorhalen voor een evenement. Een gewoonte als we de documentaireserie ‘The Day Before’ van journalist Loïc Prigent uit 2009 mogen geloven, waarin we een idee krijgen van de stress die heerst in de uren voorafgaand aan de shows.

Aan het einde van de show deelde creatief directeur Olivier Rousteing een vrolijke video op zijn Instagram-account van zijn team dat op de trappen van het Trocadéro zat en feliciteerde hen met een grote ‘Bravo’. Het bijschrift bij de video luidt: “Ik hou van mijn Balmain team”. De stemming was opgewekt en de woorden van Olivier Rousteing werden met enthousiasme ontvangen.

Backstage Balmain SS24. Credits: Launchmetrics Spotlight.

In het persbericht vergat de creatief directeur ook het teamwerk niet en integreerde het duidelijk in zijn zinnen. De woorden ‘Mijn team en ik’ domineerden de tekst.

De vermelding van de ramp kwam pas aan het einde van het persbericht. Deze woorden, toegevoegd als naschrift, bevestigden het beeld van een mode-industrie die gewend is om hard en gehaast te werken tijdens de modeweken.

"(...) in de mode is een groot deel van het werk altijd proberen zo goed mogelijk om te gaan met het onverwachte," schreef Olivier Rousteing. Hij voegde eraan toe: "(...) in plaats van de feiten nog eens op een rijtje te zetten, wil ik graag een bedankje toevoegen aan dit persbericht. En ik ben veel dank verschuldigd aan veel mensen. Allereerst aan het Balmain team. Ik zal altijd terugdenken aan jullie indrukwekkende inspanningen, waarbij iedereen samenwerkte en net dat beetje harder werkte om onze verliezen goed te maken. Jullie waren al uitgeput, maar jullie vonden de kracht om ervoor te zorgen dat een diefstal onze show niet zou beïnvloeden. Vandaag ben ik nog meer dan vroeger vervuld van bewondering voor je talenten en dankbaarheid voor je buitengewone geest. Dank je wel."

Een systeem dat geen fouten tolereert

Om de situatie te beschrijven waar de teams van het merk mee te maken hadden, schreef het mediakanaal 1 Granary, een platform gewijd aan onderwijs in de modesector, op zijn Instagram-account: "Je kunt het zien als een team van mensen die samenwerken in de naam van hun creaties, of een team van mensen die boven alles moeten gaan in de naam van een systeem dat geen fouten tolereert."

Dit standpunt komt overeen met het boek "De beste baan ter wereld", waarin de auteur, Giulia Mensitieri, "de realiteit van het werk achter de glamoureuze façade van de mode" belicht. Het boek gaat in op "de dynamiek van uitbuiting en zelfexploitatie en het sociale prestige dat gepaard gaat met het werken in een aantrekkelijke omgeving".

In de algemene pers waren de reacties na de Balmain-show positief, met applaus voor het geleverde werk. Vogue merkte op dat "Olivier Rousteing een echte show heeft afgeleverd"; BFM TV sprak van "een perfect voorbeeld van veerkracht"; op de Huffingtonpost werd gemeld dat "Olivier Rousteing een sensatie veroorzaakt"; terwijl L'Officiel schreef: "Niets kon de ontwerper Olivier Rousteing stoppen".

Backstage Balmain SS24. Credits: Launchmetrics Spotlight.
Backstage Balmain SS24. Credits: Launchmetrics Spotlight.
Olivier Rousteing, show Balmain SS24. Credits: Launchmetrics Spotlight.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.FR. Vertaling door: Sylvana Lijbaart.

Balmain
PFW
SS24
Workinfashion