• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bas Kosters x OldSchool Bags: ‘Een beetje geluk in je hand’

Bas Kosters x OldSchool Bags: ‘Een beetje geluk in je hand’

Door Natasja Admiraal

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

“Een tas, dat ontbrak nog in mijn repertoire”, zegt Bas Kosters daags voor de lancering van zijn minicollectie voor OldSchool Bags, vanavond in The College Hotel in Amsterdam. Met dat resultaat in het vooruitzicht vond hij de samenwerking direct een uitstekend idee. “En het is gewoon een heel cool merk.”

Bas Kosters is een gulzig persoon met veel talenten. Hij werkt multidisciplinair en houdt zich naast het maken van modecollecties ook bezig met dj- en, schilderen, illustreren en poppen maken. Onvoorstelbaar genoeg blijft er ook nog tijd over voor samenwerkingen. Eerder ontwierp hij kinderwagens voor Bugaboo (2004 en 2015), een feestverpakking voor Bols jonge jenever (2010), een ondergoed- en nachtmodelijn voor Zeeman (2011), accessoires van Vlisco-stoffen voor Orange Babies (2012), babykleding voor Ballsy Baby (2013), een campagne voor Bloemenbureau Holland (2014) en een gebreide creatie voor Granny’s Finest (2014).

OldSchool Bags is een jong Amsterdams merk dat de oude Nederlandse schooltas uit de jaren 70 en 80 een moderne make-over geeft. Zo komt de bekende bruine tas nu bijvoorbeeld ook in het roze, metallic of met een dierenprintje. “Wijzelf hebben fijne herinneringen aan de oude schooltas”, aldus oprichters Johan Jongkind en Sue Workman.

Geschiedenis van de schooltas in vogelvlucht

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam wijdde in 2013 een tentoonstelling aan de geschiedenis van de schooltas. Zo waren er prachtig beschilderde houten schooltassen te zien, waar kinderen in de zeventiende eeuw hun boeken, papier, lei en griffel in bewaarden. En, hoe handig: tijdens de les werd de tas ook als tafeltje gebruikt, want schoolbanken waren er nog niet. Vaak werden deze houten schooltassen van ouder op kind doorgegeven. Eind negentiende eeuw werd de leren tas met staafsluiting populair. De schooltas groeide uit tot een praktisch gebruiksmiddel. Omdat boeken nu eenmaal het langst mooi blijven in een tas van stevig leer, stelden sommige scholen de leren schooltas jarenlang verplicht. Vanaf de jaren 90 veroverden de effen rugtassen met ronde rits van Eastpak de Europese markt. Lange tijd was dit het meest geziene tassenmerk op middelbare scholen. Zonder Eastpak, hoorde je er niet bij. Volgekliederd door klasgenoten kreeg de tas een persoonlijk tintje. En het zal ongetwijfeld tijdens een saaie les zijn geweest dat een leerling op het briljante idee kwam om de E in het logo met typex te veranderen in een L, zodat er ‘Lastpak’ kwam te staan.

Tegenwoordig is er weer meer variatie in schooltassen en heeft de rugzak dus concurrentie gekregen van de boekentas. Verschillende merken (The Cambridge Satchel Company, Bakker made with love, Escudama, Froy & Dind, Jeune Premier, Own Staff) steken de schoudertas met leren riempjes in een hip jasje. Uitgevoerd in lakleer of voorzien van vrolijke motieven worden ze bovendien niet meer alleen door scholieren, maar ook door volwassenen gedragen.

Van handwerk tot digitale print

Bas Kosters heeft de tijd genomen om zijn twee prints voor OldSchool Bags te ontwikkelen. “Ik vond het leuk als het echt zou groeien, als een project.” Voor de zwartwitprint – ‘de dark side’ – liet hij zich leiden door symbolen die typerend zijn voor jeugdculturen, zoals anarchie- en peacetekens. “Ik bedenk me nu dat er eigenlijk ook een yin-yangsymbool tussen had moeten staan, dat was helemaal hot in mijn tijd.” Voor dit dessin is hij ‘uit zijn teken-comfortzone’ gekomen en laat hij een ander handschrift zien. De tweede print, geïnspireerd op het sparen van buttons, is kleurrijk en duidelijk herkenbaar als Bas Kosters. “Ik vind modeprints vaak zo gevoelloos. Daarom hebben we de buttons daadwerkelijk gemaakt en vervolgens gefotografeerd. De print is een combinatie van oude en nieuwe figuurtjes ontwikkeld door de Bas Kosters Studio om de geschiedenis van het merk te benadrukken. De denimachtergrond is ontstaan op basis van een oude jeans uit mijn archief. Die hebben we speciaal voor dit project met de hand geverfd in een kleur die we mooi vonden en daarna gefotografeerd. Al met al waren er dus behoorlijk wat handwerkstappen nodig om tot die digitale print te komen.”

Zelf had Bas Kosters op de middelbare school een boekentas in een lichte kleur leer. Hij herinnert zich nog dat die op een gegeven moment helemaal volgekrabbeld was. “Ik tekende wat af. Op de basisschool tekende ik al op de deksels van mijn melkbekers.” De ontwerper hoopt dat zijn tassen door een breed publiek gewaardeerd gaan worden. Hij heeft het idee dat ze zeker niet alleen door scholieren zullen worden gekocht, maar juist ook door echte Bas Kosters-fans die graag een fashionable tas willen. “Mijn werk is bij tijd en wijlen heel extreem, maar het kan ook lief en omarmend zijn. Ik denk dat mensen, juist nu, zin hebben in beetje lol in het leven en dus ook in producten waar je enthousiast en blij van wordt. Een beetje geluk in je hand.”


Bas Kosters
schooltas