• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • BCI ziet productie biologisch katoen stijgen

BCI ziet productie biologisch katoen stijgen

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

De vraag naar biologisch katoen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het Better Cotton Initiative (BCI) heeft dit gemerkt aan het toegenomen aantal boeren dat biologisch katoen produceert. In 2014 werkten 1,2 miljoen boeren samen met de organisatie: een stijging van 79 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De boeren die met BCI hebben samengewerkt hebben bij elkaar 2 miljoen ton geproduceerd dat voldoet aan de Better Cotton Standard. De standaard is vastgesteld door BCI en verwijst naar katoen die is geproduceerd op een manier die duurzaam is op het gebied van milieu, maatschappij en economie. In 2014 was 7,6 procent van alle biologische katoen geproduceerd in samenwerking met BCI, en de organisatie verwacht dat dit percentage in 2015 zal groeien tot 11 procent.

Wanneer wordt gekeken naar de groei tussen 2010, het jaar waarin BCI voor het eerst met boeren samenwerkte, en 2014 is duidelijk te zien hoe sterk deze industrie is gegroeid. In 2010 werkte BCI samen met slechts 28.500 boeren, terwijl de organisatie nu samenwerkt met 1,2 miljoen boeren uit vijf continenten. Vooral Afrika is belangrijk voor de biologische katoenteelt: hier werkt het BCI samen met 733.000 boeren uit onder andere Senegal en Mali. Andere landen waar het BCI actief is, zijn Brazilië, India en Pakistan.

“Groei is goed, en met resultaten zoals die van ons blijft het een uitdaging om nog sneller te groeien. We zijn momenteel aanwezig in 21 landen, en er is een wachtlijst van andere landen die ook zijn geïnteresseerd dus we vertrouwen erop dat de trend zal doorzetten,” aldus Patrick Laine, CEO van BCI.

BCI werd in 2005 opgericht met als doel het ontwikkelen van duurzame productiemethoden voor de katoensector. Daarnaast zet de organisatie zich in voor de promotie van biologisch katoen. Enkele retailers die lid zijn van BCI, zijn H&M, Inditex en Nike.

BCI
Better Cotton Initiative
H&M
Inditex
Nike