Beginnersgids voor netwerken - Wat is het, waarom is het belangrijk, en waar te beginnen?

‘Netwerken’ klinkt als een term waarover we iets hebben gelezen in een carrière-handboek uit de jaren tachtig, en daarom beschouwen sommigen het als een ouderwets concept dat te tijdrovend is en nergens toe leidt. Maar het kan nog steeds wel degelijk belangrijk zijn voor iemands carrière-ontwikkeling, en mag daarom niet over het hoofd gezien worden. Op school leer je dan wel over het ontmoeten van mensen, effectief communiceren en het maken van connecties, maar eenmaal op de werkplek is de vraag hoe regelmatig mensen buiten hun werkplek-bubbel stappen om te netwerken.

Het bijwonen van netwerkevenementen wordt vaak gezien als iets dat alleen de vooruitstrevenden willen doen. Maar hoe vaak ben je teruggekomen van zo'n evenement met het gevoel dat je graag nog zo eentje wil bijwonen? Je hebt wellicht een aantal geweldige mensen ontmoet, maar je hebt het gevoel dat er iets mist. Dus waar te beginnen?

Bedenk allereerst welke onderdelen van je werkend leven profijt zouden kunnen hebben van nieuwe relaties en contacten. Het idee van it’s not what you know, it’s who you know heeft meestal een negatieve ondertoon, welke in sommige gevallen helaas terecht is. Maar als het in een positieve context wordt toegepast, kan het leren kennen van anderen je professionele carrière verbreden en belangstelling wekken.

Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten beginnen met netwerken:

  • Je wilt een andere carrière richting in en hebt enkele nuttige contacten nodig.
  • Je wilt naar een andere afdeling binnen je bedrijf en bent op zoek naar meer informatie over deze afdeling.
  • Je bent op zoek naar een andere werkgever en wilt mensen ontmoeten die er al werken.
  • Je wilt graag gelijkgestemden in hetzelfde vakgebied en dezelfde branche als jij ontmoeten.
  • Je bent net verhuisd naar een andere stad en je wilt professionele connecties leggen.

Deze lijst kan alsmaar doorgaan en alleen jij weet de voor jou relevante redenen. Dus heb je voor jezelf besloten dat je moet gaan netwerken, hoe vind je dan de juiste evenementen?

Beginnersgids voor netwerken - Wat is het, waarom is het belangrijk, en waar te beginnen?

De volgende websites zijn goede opties wat betreft netwerkmogelijkheden:

  • Bumble Biz
  • Meet Up
  • Eventbrite
  • Linkedin Events/groepen
  • Facebook groepen - netwerken of branchespecifiek

Vergeet niet de mond-tot-mondreclame. Als je iemand hoort praten over netwerken of een evenement waar hij of zij is geweest, wees dan niet bang om diegene te vragen welk evenement het was en of hij of zij meer informatie kan geven. Misschien wil je zelfs een stap verder gaan en degene vragen of je mee kan gaan naar het eerstvolgende evenement. Door met een vriend of collega naar je eerste netwerkevenement te gaan, kun je de ervaring positiever maken, maar aarzel niet om het in je eentje te doen. De meeste mensen op netwerkevenementen zijn alleen en zoeken graag contacten, dus je zit in hetzelfde schuitje.

Heb een doel. Het is belangrijk om tijdens deze evenementen niet je tijd te verspillen. Zorg ervoor dat je erheen gaat met een doel, door bijvoorbeeld heel voor de hand liggend voor jezelf te stellen dat je het evenement niet verlaat voordat je één interessant persoon hebt ontmoet, één e-mailadres hebt gevraagd of enkele Linkedin-connecties hebt gemaakt. Je zult blij zijn wanneer je deze relaties hebt gelegd, en hoe vaker je netwerkt, hoe eenvoudiger en productiever het wordt.

Netwerken is natuurlijk geen verplichting, maar het kan grote voordelen hebben. Zorg er dus voor dat je je eigen tijd niet verspilt en dat je je inzet voor het benutten van elke gelegenheid die op je pad komt.

Er volgen nog twee artikelen van de auteur, elke woensdag verschijnt een nieuwe publicatie. Zeker weten dat u deze niet mist? Meldt u hier aan voor de FashionUnited nieuwsbrief!

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Foto's via Pexels

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN