• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Beginnersgids: Zo word je een freelancer in de mode

Beginnersgids: Zo word je een freelancer in de mode

Door Hannah Rafter

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Op school had ik nog nooit van de term ‘freelancer’ gehoord. Ik wist niet wat het inhield. In de modeindustrie wordt het begrip vaak gebruikt om iemand aan te duiden die voor zichzelf werkt en die, op basis van zijn of haar vaardigheden, op deeltijd basis door bedrijven kan worden ingehuurd voor specifieke projecten. Deze manier van werken wordt steeds populairder; velen kiezen voor deze meer onafhankelijke, spontane manier van werken. Zou dit voor jou ook een optie kunnen zijn?

Alhoewel er voordelen aan het freelancen zitten, is deze werkstijl niet voor iedereen weggelegd. Je moet enorm flexibel, makkelijk in omgang en communicatief goed zijn. Daarnaast moet je bereid zijn om met korte deadlines te werken. Werkgevers die voor bepaalde projecten op zoek zijn naar freelancers, hebben hoge verwachtingen. Het kan echter een geweldige kans zijn om ervaring op te doen en kennis te maken met meerdere bedrijven.

Freelance werk is te vinden op een groot aantal reguliere banenwebsites. Er bestaan echter ook websites specifiek voor freelancers, waaronder Upwork, Freelancer en Jellow. Wanneer je door het aanbod scrolt, zie je per functie welke eigenschappen er nodig zijn en welke mogelijkheden de baan biedt in de branche.

Populaire freelance banen in de modeindustrie zijn onder andere ontwerper, naaister, influencer, marketeer en grafisch ontwerper.

Als deze manier van werken je interesse wekt, houd dan rekening met het volgende:

1. Vind je niche. Welke vaardigheden heb je bedrijven en merken te bieden op freelance basis?

2. Zet een portfolio op. De meeste freelancers presenteren hun aanbod op een eigen website. Het is belangrijk om een eigen plek op het internet te hebben waar mensen je eerdere projecten kunnen bekijken en contactgegevens van je kunnen vinden.

3. Maak je klaar op te pitchen! In het begin zul je zelf contact moeten opnemen met bedrijven om je ideeën te pitchen en je diensten aan te bieden. Zorg ervoor dat je een duidelijke structuur hebt van hoe je werkt, inclusief je prijsplan.

4. Creër een netwerk! Freelancen kan af en toe een eenzame klus zijn. Zorg er daarom voor dat je jezelf kent en dat je je omringt met mensen die dezelfde werkstijl hanteren. Het is fijn om een netwerk te hebben voor als je vragen hebt of advies nodig hebt over je werk.

Zoals bij elke carrière-gerelateerde beslissing, zijn er veel zaken om over na te denken voordat je aan je nieuwe rol begint. En als je dan besluit om te gaan freelancen in de mode, doe het dan met passie.

Succes!

Door gastredacteur Hannah Rafter, oprichter en hoofdredacteur van The Intern 247, een website die zich toelegt op het geven van echte inzichten in de modewereld. @theintern247, theintern247.com.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld : Bruce Mars via Pexels

Freelancer
Workinfashion