• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bevreemdende kleding voor de Fashion Award

Bevreemdende kleding voor de Fashion Award

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Op 23 october dit jaar wordt de Robijn Fashion Award uitgereikt. De genomineerden zijn bekend. Eén van de acht gegadigden is Dorrith de Roode. Al sinds zij afstudeerde aan de MTS wil zij aan de prijs deelnemen. Wat heeft een collectie nodig om te worden genomineerd?

Dorrith vertelt: "Ik weet niet precies waarom ik uitgekozen ben. Waarschijnlijk omdat het weer iets heel anders is. Ik heb altijd origineel willen zijn met mijn ontwerpen." Die insteek gaf haar op de modeacademie in Utrecht, die ze na de MTS volgde, een uitzonderingspositie. Dorrith:"Ik heb die school speciaal gevolgd om mee te kunnen doen aan de Award. Je kunt je namelijk alleen inschrijven als je in het eindexamenjaar van de modeacademie zit. Ik heb er eigenlijk al mijn tijd doorgebracht in de bibliotheek waar ik werkte. Met de andere studenten had ik namelijk niks gemeen."

Ze vertelt: "Mijn klasgenoten zeiden zelfs dat het leek alsof ik van een andere planeet kwam. Ik wás ook anders: op de academie in Utrecht waren de meeste meisjes van die popjes. Ze ontwierpen kleren volgens de laatste mode. Ik vind het leuker om te experimenteren." De betiteling tot "buitenaardse" nam ze daarom aan als een soort geuzennaam. Dorrith: "Ik heb me er zelfs door laten inspireren voor mijn nieuwe collectie. Daarbij ging ik uit van het boek 'Le petit prince' van Antoine de Saint-Exupéry. Dat gaat over een buitenaardse prins die altijd alleen op een andere planeet heeft geleefd en dan op aarde terechtkomt. Hij kijkt op een heel eigen manier tegen onze wereld aan. Ik ook."

Die invloed van de Kleine Prins is terug te zien in de foto's die ze van de collectie nam: in een surrealistisch landschap lijken vrolijk aangeklede aliens te 'landen'. Verbaasd slaan zij de aarde gade. Dorrith: "Ik ben op een gegeven moment enigszins losgeraakt van dat thema van de Kleine Prins. Dat kwam vooral door de invloed van de films van Matthew Barney, het vriendje van de IJslandse zangeres Björk."

De 'sprookjes zonder echt verhaal' van deze kunstenaar hielden haar dagenlang bezig in een museum in Parijs. De Roode: "Ik ben door die films de Kleine Prins een beetje kwijtgeraakt. Daarom heb ik de collectie ook 'Le prince perdu' genoemd; de verloren prins. Dat geeft meteen een goed beeld van het bevreemdende gevoel dat mijn kleding uitademt."

Heldere kleuren en maffe dessins overheersen in die outfits. Inderdaad doet het algemene beeld denken aan de ruimte: er is een sterke referentie naar space-films uit de jaren zestig en zeventig. En jasjes en blousjes komen ver van 'gewone' modieuze kleding af te staan door de speciale snit. Geen wonder dat de kleding de interesse van de jury wekte.

Nu Dorrith één van de gegadigden voor de award is, betekent dat niet dat ze geen dromen meer heeft. Zo wil ze graag naar het Fashioninstitute, de éénjarige post-HBO opleiding van de modeacademie in Arnhem. Als ze daar wordt toegelaten, krijgt zij de mogelijkheid een eigen show te verzorgen in Parijs.

Maar voorlopig bereidt zij zich aan de hand van workshops bij modeprofessionals voor op de Fashion Awards. Als zij deze wint, zal namelijk een andere wens van haar in vervulling gaan. Dan wordt haar lijn in productie genomen en zijn haar ontwerpen in de Bijenkorf voor het publiek te koop. Vanaf september kun je op www.robijnfashionaward.nl voor haar stemmen. En wie weet, schaf jij volgend jaar een echte De Roode aan!

Dit is deel 1 van een serie over de genomineerden voor de Robijn Fashion Award 2003.

 

 

 

 

 

robijnfashionaward